Kurkistus: Työtä työttömyyden tilalle

Eduskunta: Kysymys: Oikeusturvan puutteista
28 tammikuun, 2011
Eduskunta: Kysymys: Isännöitsijöiden pätevyydestä
3 helmikuun, 2011

Kurkistus: Työtä työttömyyden tilalle

Kurkistus 1.2.2011Työtä työttömyyden tilalle
Työ on parasta sosiaaliturvaa, on tuttu ja jo kulunut lause. Se on kuitenkin täyttä totta. Yhteiskunta on rakennettava sellaiseksi, jossa mahdollisimman moni ihminen pystyy elämään ilman että on riippuvainen sosiaaliturvasta. Ilman työtä itsenäinen, vapaa elämä on normaalille ihmiselle, joka ei ole perinyt tai muuten saanut merkittävää omaisuutta, mahdoton.
Työ on parasta sosiaaliturvaa vain silloin, kun työnteko kannattaa. Nyt ei näin usein ole. Työntekoa verotetaan liikaa. Pienillä työtuloilla eläminen ilman sosiaalisia tulonsiirtoja on vaikeaa. Palkat ja varsinkin käteen jäävä nettopalkka on liian pieni. Paras lääke on työnteon verotuksen laskeminen. Erityisesti pienten tulojen verotusta pitäisi laskea. Terve uudistus olisi aloittaa tuloverotus vasta 1000 euron kuukausituloista ylöspäin. Eli jos saat 1000 euroa kuussa, et maksa lainkaan veroja. Jos palkkasi on 2000 euroa kuussa, maksat tuloveroa 1000 euroa ylittävältä osalta eli 1000 eurosta.
Pienten tulojen verovapaudella moni työ, jota ei kannata nyt tehdä, tulisi kannattavaksi. Moni työtön työllistyisi ja moni tarpeellinen työ tulisi tehdyksi.
Palkkaa ei voi saada kuin työstä. Puheet kansalaispalkasta ovat siten jo käsitteellisesti vääriä. Kansalaispalkan huonoin puoli on se, että se veisi työnteon kannattavuutta ja mielekkyyttä edelleen huonoon suuntaan. Tavoite, johon kansalaispalkalla pyritään, on oikea. Samaan päämäärään päästään pienten tulojen verovapaudella sekä sosiaalisten yritysten ja työpaikkojen luomisella.
On paljon töitä ja työttömiä tekijöitä, joiden työpanoksesta on nykyään mahdotonta saada sellaista korvausta, että työnteko kannattaisi. Työt jäävät tekemättä ja ihmiset pysyvät työttöminä.
Sosiaalisissa yrityksissä; yhtiössä, osuuskunnassa tai säätiössä osa tuotosta tulisi työn tuloksesta ja osa julkisen vallan; valtion, kunnan tai EU:n taloudellisena tukena. Tässä mallissa yleishyödyllinen yritys pystyy maksamaan sellaista palkkaa, että sillä elää paremmin kuin sosiaaliturvalla. Työttömiä, erityisesti pitkäaikaistyöttömiä, voidaan työllistää hyödylliseen työhön ja samalla aktivoida heitä normaaleille työmarkkinoille.
Yhteiskunnan kannalta sosiaalisen yrityksen malli on taloudellisesti edullinen. Sosiaaliturvamenot ja monet syrjäytymisestä aiheutuvat kustannukset vähenevät. Työttömien kannalta taloudellisten etujen ohella inhimillisillä eduilla on vielä suurempi arvo.
Passiivisesta ja lamauttavasta työttömyysturvasta on siirryttävä työttömien työllistämiseen. Se on täysin mahdollista. Se on taloudellisesti kannattavaa. Se on oikeudenmukaista. Jokainen työ kasvattaa meidän kaikkien yhteistä hyvää. Arvotonta työtä ei ole olemassakaan. Työn edellytys on tietysti se, että työstä saa kunnon palkan. Sen on oltava suurempi kuin sosiaaliturvan varassa on mahdollista saada.
Jos ihmiset työllistetään pienten tulojen veroremontin ja sosiaalisten yritysten kautta, voidaan puheet kansalaispalkasta heittää historian roskakoppaan muiden terveen järjen vastaisten ideoiden joukkoon.
Risto Kuisma
Kansanedustaja (sd)
Oikeustieteen kandidaatti