Kurkistus: Työehtosopimusneuvotteluja ja motocrossia

Kurkistus: Arkielämää ja politiikkaa
1 kesäkuun, 2007
Kurkistus: Hirvikolarissa
14 kesäkuun, 2007

Kurkistus: Työehtosopimusneuvotteluja ja motocrossia

Työehtosopimusneuvotteluja ja motocrossiaMaaliskuun loppupuolelta alkaen olen käynyt Suomen Pilottiyhdistys ry:n lakimiehenä Finncomm Airlinesin lentäjien työehtosopimusneuvotteluja. Nyt urakka alkaa olla päätöksessä.
Yhtiö on melko uusi tulokas reittilentomarkkinoilla. Se on kasvanut nopeasti. Henkilökuntaa on yli 300, joista lentäjiä noin 80. Uusia lentokoneita on tulossa ja kasvu jatkuu. Finncomm huolehtii kotimaan lentoliikenteen syöttöliikenteestä. Lisäksi se lentää Tallinnaan ja Stutgartiin.
Lentäjien vanha työehtosopimus oli nelivuotinen ja uudesta sopimuksesta on tulossa yhtä pitkä. Muutokset vanhaan niin palkkojen osalta kuin muutenkin ovat tavanomaista suuremmat. Tes-neuvotteluja kävi kanssani lentäjien luottamusjohto eli kaksi – kolme lentäjää, joita asiantuntijana avustin. Lopullisesti uuden sopimuksen kohtalo selviää ensi lauantaina lentäjien kokouksessa.
Tuija on jo mökillä toipumassa lonkkaleikkauksessa. Leikkauksesta on nyt kuusi viikkoa ja toipuminen on sujunut hyvin. Tosin liikkuminen on vielä rajoitettua. Kävin moottoripyörällä Virolahdella maanantaina – tiistaina, mutta lentäjien neuvottelut ja muut työt ovat pitäneet minut muuten toistaiseksi Laukkoskella. Merivesi mökillä Virolahdella on lähes + 20 astetta ja Tuija on aloittanut perinteiset aamu-uinnit.
Joonas aloitti viime sunnuntaina tämän vuoden motocross-kilpailut loistavasti, kun ottaa huomioon, että hän on vielä toipilas. Hyvinkäällä tuli sijat 6 ja 7 karsinnan läpäisseiden 40 juniorin joukossa. Muistoksi tuli myös kaksi pokaalia.
Joonas otti molemmissa lähdöissä startista johtopaikan. Vajaan puolen tunnin erien aikana ei toipilaan ajokunto vielä kestänyt pitämään kärkitilaa maaliin saakka.
Olin kisassa Juha Rauoksen kanssa huoltojoukoissa, kun Karri ja Irja olivat työmatkalla Ruotsissa. Helteinen viikonloppu kokosi radan varteen tuhansia katsojia. Huoltojoukoilla riitti touhua ja jännitystä. Joonas kaatui aamun harjoituksissa. Ensimmäisessä kisalähdössä pyörän iskunvaimennin alkoi vuotaa öljyt ulos. Erien välissä Juhalla oli kiirettä, kun harjoituspyörästä vaihdettiin iskunvaimennin kisapyörään.
Itse olen kuntoillut lähes päivittäin maastossa moottoripyörän kanssa. Kun olen ollut usein Joonaksen ja hänen kaveriensa kanssa ajamassa, on harjoituksista tullut tavallisista pitempiä. Alaselkä ja lonkka ovat vaivanneet minua nyt muutaman viikon. Vaiva on uusi. Syytä en ole keksinyt. Astuin huhtikuussa mökin pihassa ”tyhjään”; ehkä se alkoi siitä. Kuntoilu on myös voinut rasittaa liikaa. Ehkä myös motocross ja enduro ovat rasittaneet selkää. Hieronnassa olen käynyt Janne- Pekalla viikoittain, kuten jo 15 vuotta, mutta ei ole sekään auttanut.
Talouden pitkä korkeasuhdanne taittuu väistämättä; Laskukausi saattaa olla jo melko lähellä. Asuntojen ja tonttien hinnat ovat jo pitkään olleet erossa todellisuudesta. Hintakupla puhkeaa väistämättä. Luultavasti ei kuitenkaan yhtä rajusti kuin 1990-luvulla.
Olen ihmetellyt miten kansalaiset ottavat satojen tuhansien lainoja asuntojen ostoon. Itse en ottaisi tuollaisia riskejä. Asuntolainat ovat monen kohdalla täysin ylimitoitettuja suhteessa tulotasoon. Kun ylisuuret lainat käytetään ylihintaisiin asuntoihin, on tilanne epäterve. Toivottavasti edessä ei ole uusi laaja ylivelkaantuneiden ongelma.
Risto Kuisma