Kurkistus: Työehtosopimuksia, karjalaisuutta ja mökkielämää

Kurkistus: Hirvikolarissa
kesäkuu 14, 2007
Kurkistus: Eurooppaan
kesäkuu 25, 2007

Kurkistus: Työehtosopimuksia, karjalaisuutta ja mökkielämää

Työehtosopimuksia, karjalaisuutta ja mökkielämääKemian liitto solmi jo uuden työehtosopimuksen, vaikka vanha sopimus päättyy vasta syksyllä. Muutkin liitot yrittävät samaa temppua, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin.
Kemian ratkaisun tasoa on sanottu työnantaja- ja myös hallituspuolelta ehdottomaksi kustannuskatoksi. Sen tasoksi on mainittu noin 9 prosenttia vajaassa kolmessa vuodessa. Jos haluaisin kehua, voisin mainostaa FC:n lentäjien uutta työehtosopimusta, jota olin vääntämässä kasaan reilut pari kuukautta. Palkankorotustaso on 25-30 prosenttia neljässä vuodessa. Päälle tulee vielä ensimmäisen vuoden osalta puolet yleisestä linjasta ja sen jälkeen vuosittain yleisen linjan mukainen korotus.
Työehtosopimussopimus koskee vajaata sataa lentäjää. Muutoinkin se on hieman erityistapaus, kun otetaan huomioon lähtötaso verrattuna muiden lentoyhtiöiden palkkoihin.
Tupo on karannut. Se karkasi keskusjärjestöiltä. Hallitus ei oikein tainnut ymmärtää, mistä tuposssa olisi kysymys, ennenkuin tilanne meni siltä ohi.
Hallitus ei ole edistänyt työmarkkinanratkaisua niinkuin tapana on ollut; pikemmin päinvastoin. Lupaukset hoitajien 500 euron palkankorotuksista sotkevat työmarkkinatilanteen entisestään. Lupauksensa toteuttamiseen hallituksella ei taida olla keinoa eikä valtaakaan. Sopimuksen solmivat työnantajien ja työntekijöiden järjestöt. Hallituksella ei siinä pöydässä ole puhevaltaa.
Jo kaatuneessa itäisen Euroopan ”sosialismissa” valtio ja hallitus sääti palkat lailla. Sellaista järjestelmää ei taida kukaan Suomeen haluta. Siinäkin järjestelmässä, ei vain hoitajien, vaan myös lääkäreiden palkat olivat vielä suhteellisesti huonommalla tasolla kuin nyt meillä Suomessa.
Viime viikonloppu meni Karjalaisilla Kesäjuhlilla Oulussa. Osanottajien määrän voi taas laskea tuhansissa. Oulu on kaukana ja Suomi on iso maa tuli mieleen, kun ajelin mennen tullen täältä etelästä Ouluun. Karjalaisuus elää ja Karjalan Liitto täyttää 70 vuotta 2010. Niiden Helsingissä pidettävien juhlien valmistelut ovat jo käynnistyneet. Sitä ennen kesäjuhlia pidetään vielä Tampereella ja Kuopiossa. Itse olen tällä hetkellä melkoisesti sidoksissa liittoon, kun toimin liiton varapuheenjohtajana ja Uudenmaan piirin puheenjohtajana. Ensi keväänä on Karjalan Liiton edustajakokous. Sitä ennen on minunkin mietittävä omaa asemaani liitossa.
Pätkätöitteni ja kokousten lomassa olen ollut silloin tällöin päivän parin mökillä, jossa Tuija on nyt viettänyt sairaslomaansa. Tällä viikolla mukanani mökille lähti Anni-Alisa, vajaa neljä vuotta. Ei voi kuin ihmetellä sitä valtavaa energiaa, mikä tällaisessa pikkutytössä on. Anni-Alisasta mummon kanssa mökillä on ihanaa. Ei myöskään papalta ohjelmaa puutu. Tavallisesti Anni-Alisa on jokapäiväinen kävijä mummon ja papan luona, mutta nyt mummosta piti olla erossa yli kaksi viikkoa, joten mökkireissua odotettiin jo hartaasti.
Itse olen nyt käymässä Laukkoskella kunnanvaltuuston kokouksessa ja hoitamassa juoksevia asioita. Illalla myöhään palaan Virolahdelle. Talonmiehenä meillä on Joonas, joka on viettänyt jo koko tämän vuoden kaikki yöt meillä. Samassa pihapiirissä asumisesta ”pikku-Kuismien” kanssa on paljon iloa, mutta myös hyötyä.
Risto Kuisma