Kurkistus: Turhuutta

Kurkistus: Syksy toi kiireen
27 elokuun, 2009
Kurkistus: Verot uusiksi
13 syyskuun, 2009

Kurkistus: Turhuutta

TurhuuttaMoottoripyörille suunnitellaan määräaikaiskatsastusta. Täyttä turhuutta. Itse asiassa autojen määräaikaiskatsastus on myös melkein kokonaan turhuutta. Autojen osaltakin katsastus olisi yhdistettävä määräaikaishuoltoihin. Valtuutetuille korjaamoille olisi annettava oikeus autojen katsastustarkastukseen.
Katsastus yhtiöitettiin 1990-luvun loppuvuosina ja myöhemmin yhtiö yksityistettiin. Olin silloin eduskunnan liikennevaliokunnan jäsen. Valiokunta käsitteli perusteellisesti hallituksen asiaa koskevan lakiesityksen. Olin esitystä vastaan. Tosiasiassa enemmistö asiantuntijavaliokunnan jäsenistä suhtautui katsastuksen yksityistämiseen kielteisesti. Silloinen kokoomuslainen liikenneministeri ei kuitenkaan antanut asiassa periksi. Kun hallituksen asianomainen ministeri piti kiinni hallituksen lakiesityksestä, oli se hyväksyttävä. Hallituksen ns. pelisääntöjen mukaan hallituspuolueiden kansanedustajien oli äänestettävä hallituksen esityksen puolesta. Näin myös lopulta kävi.
Koska olin liikennevaliokunnassa sosialidemokraattien valiokuntaryhmän puheenjohtaja eli valiokuntavastaava, yritin kaikin voimin saada hallituksen vetämään huonon esityksensä takaisin. Vaikka sain vaikutusvaltaisia poliittisia tukijoita asiaa ymmärtävien piiristä, ei se auttanut. Katsastuksen yksityistäminen ajettiin väkisin läpi. Nyt voi todeta, että yksityistäminen oli virhe, kuten jo silloin väitin.
Katsastusmaksut ovat nyt nousseet moninkertaiseksi. Kun katsastusyhtiö yksityistettiin, sen johtajat saivat miljoonien eurojen perusteettomat voitot. Katsastusyhtiöiden omistus on nyt pääosin ulkomaisissa käsissä. Heille moottoripyörien katsastuspakko sopisi erinomaisesti. Katsastuksia valvova AKE, Autorekisterikeskus, on aivan väärillä jäljillä, kun se esittää moottoripyörille pakollisia määräaikaiskatsastuksia. EU:kin on luopumassa tästä ajatuksesta.
AKE:n toiminta on muutenkin ihmeellistä. Se ajoi väkisin läpi autojen rekisteröintiin muutoksen, jolla määräaikainen poisto käytöstä tehtiin hankalaksi ja maksulliseksi. Ennen esimerkiksi ” kesäauton” sai pois vakuutuksesta ja takaisin puhelinsoitolla tai sähköpostilla vakuutusyhtiöön. Nyt on käytävä rekisteriotteen kanssa rekisteröintipisteessä henkilökohtaisesti paikalla ja ilmoitus on maksullinen. Toisen kerran on käytävä ja maksettava, kun ottaa auton sitten keväällä käyttöön. Ennen riitti yksi puhelinsoitto, nyt tarvitaan kaksi käyntiä ja kahdet maksut. Vielä enemmän tulee kansataloudelle turhia kustannuksia siitä työajan menetyksestä ja turhasta ajelusta, jota asian hoitaminen vaatii.
Suomi on olevinaan tietoyhteyskunta, mutta kehitys menee kohti kivikautta. AKE ei ole saanut tietojärjestelmiään toimimaan, vaikka siihen on käytetty vuosia ja miljoonia. Ihmeellistä on myös, että vakuutusyhtiöt kannattivat AKEn suunnitelmia ja näin heikensivät asiakaspalvelua. Ilmeisesti ne hyötyivät muutoksesta, kun saivat siirrettyä asiakaspalvelujen kustannuksia AKE:lle ja asiakkaille.
Turhuutta lisää, mutta vähemmän vakavaa. Audi-johtajan huumoripuheista on noussut lähes Suomen pääuutinen, jota ministerikin kommentoi. On aikoihin eletty.
Vaikka puhe oli tyhmää, niin yhtä tyhmiä puheita, mutta muista aiheista kuullaan päivittäin milloin mistäkin suusta ja asiasta. Missä se paljon puhuttu sanan- ja mielipiteenvapaus on ? Taitaa olla niin, että nyt on paljon asioita, joista ei saa avoimesti puhua. Ennen sellainen oli vain idänpolitiikka; nyt niitä ovat mm maahanmuuttokysymykset, naisten asema, viherpiperryksen älyttömyydet ja muut ”edistykselliset muotioikut”.
Risto Kuisma