Kurkistus: Totuuden puhujalla ei ole ystäviä

Kurkistus: Kunnan tulevaisuuden suunta?
3 syyskuun, 2007
Kurkistus: Sairaalajonoissa ja rekkaruuhkissa
23 syyskuun, 2007

Kurkistus: Totuuden puhujalla ei ole ystäviä

Totuuden puhujalla ei ole ystäviäPuolustusministeri Jyri Häkämies sanoi sen, jonka jokainen suomalainen tietää todeksi; jos meillä on jostain suunnasta haasteita turvallisuuden suhteen, on tuo suunta Venäjä.
Tuskin kukaan kuvittelee, että kahdesta muusta valtiosta, joiden kanssa meillä on yhteinen maaraja, eli Norjasta tai Ruotsista kohdistuu haasteita tai uhkaa Suomen turvallisuudelle.
Vaikka Venäjä on toisenlainen kuin Neuvostoliitto, eivät haasteet meidän kannalta ole välttämättä vähentyneet; ei edes sotilaallisen uhkan osalta. Putinista on ennustettu tulevan nykyaikainen Stalin, joka luo Venäjästä uuden suurvallan.
Nyt on muodikasta korostaa, että suurimmat turvallisuusuhkat eivät ole sotilaallisia, vaan tulevat ympäristöstä, rikollisuudesta, talousriippuvuudesta ym.
Jos näin on, niin uhkan suunta on vielä enemmän Venäjä.
Suomen, Suomenlahden ja Itämeren suurin haaste on Venäjän ja erityisesti Pietarin päästöt. Yhtä vähän kuin ympäristöuhkia tulee Ruotsista tai Norjasta, niin yhtä vähän sieltä tulee rikollisuutta. Venäjän suhteen on tilanne toinen.
Elämme vielä suomettumisen jälkiaikaa. Avoin keskustelu ulkopolitiikasta ei ole vieläkään sallittua, jos se kohdistuu Venäjään. Neuvostoliiton varjo ei ole vieläkään väistynyt Suomen henkisen ilmaston yltä. Häkämieskin säikähti puheensa saamaa julkista parjausta ja on nyt lievästi katunut sanojaan.
Tämän päivän uutisten mukaan OECD on todennut biopolttoaineiden tukien haitallisuuden. Itse olen todennut saman totuuden jo vuosia sitten ja monesti. Palautteeksi olen saanut yleensä pilkkaa ja vähättelyä.
Helsingin Sanomatkin kirjoittaa, että työeläkelupauksia ei nykysysteemin mukaan voida välttämättä pitää. Tämän totuuden olen toistanut viimeisen kymmenen vuoden aikana lukuisia kertoja. Vastaanotto on ollut tyly.
Pornaisten kunnanjohto ei näytä uskaltavan kysyä kuntalaisten mielipiteitä siitä, mihin asukkaiden luonnollinen asiointi- ja työliikenteensä suuntautuu. Ilmeisesti totuutta pelätään.
Pelätään, että totuus tässä asiassa ei ole sama kuin johdon sopivaksi katsoma ratkaisu. Totuudella ja totuuden selvittämistä vaativilla ei näy olevan ystäviä.
Monet totuudet ovat ikäviä. Siksi niillä ei ole ystäviä. Ei ole ystäviä, vaikka kaikki sanovat toimivansa rehellisesti ja totuudenmukaisesti.
Risto Kuisma