Kurkistus: Takaisin eduskuntaan

Kurkistus: Viikon varrelta
kesäkuu 23, 2010
Risto Kuisma palaa moottoripyörän päältä eduskuntaan Ilta-Sanomat 13.07.2010
heinäkuu 13, 2010

Kurkistus: Takaisin eduskuntaan

Takaisin eduskuntaanAukaisin varhain lauantaiaamuna 3.7 tuttuun tapaan teksti TV:n; Tommy Taberman kuollut. Kestää hetken ennen kuin mieleeni tulee, mitä se minulle merkitsee; takaisin eduskuntaan.
Olen ollut keväästä 2007 lähtien Uudenmaan sosialidemokraattien listalta valittujen kansaedustajien ensimmäinen varamies. Vuosi sitten; EU-vaalien alla, kun Kimmo Kiljunen oli menossa mepiksi, jännitin hieman omaa mahdollista paluutani eduskuntaan. Kun Kimmo ei tullut valituksi, paluu eduskuntaan ei ole ollut sen jälkeen mielessä.
Elämän kulku on arvaamaton. Jos Luoja suo…..Olen tiennyt Tommyn sairaudesta samoin kuin Maaritin, mutta en ole ajatellut niiden vuoksi minua tarvittavan. Maarit onkin palannut jo talvella terveenä eduskuntatyöhön. Tommynkin osalta talvella julkisuudessa oli toiveikkaita viestejä. Tuntemattomat ovat luojan tiet.
Paluu eduskuntaan on hyvä uutinen, vaikka syy siihen on traaginen, tosin minusta riippumaton. Tommya en tuntenut kovin hyvin. Emme olleet yhtä aikaa eduskunnassa. Olimme molemmat Gummeruksen kirjailijoita. Kun vuonna 1994 kirjoitin Gummerukselle kaksi kirjaa, niin tutustuin kustantajan tilaisuuksissa mm Tommyyn.
Olin jo tottunut pitkän kansanedustajakauden jälkeen toisenlaiseen; yksityisempään elämään. Samalla olin saanut tervetulleen paluun arkeen. Tosin en ollut luullut arjesta vieraantuneenkaan. Tosiasiassa näin oli kuitenkin jonkin verran käynyt, vaikka olin elänyt hyvin normaalia elämää; käynyt eduskunnassa kotoa käsin, tehnyt lakimiehen töitä ja osallistunut oman kylän arkisiin touhuihin.
Eduskunta lähti juuri torstaina istuntovapaalle. Lain mukaan varaedustaja saa kansanedustajan valtakirjan heti, kun eduskunnan pääsihteeri ilmoittaa kansanedustajan kuolemasta vaalipiirin keskusvaalilautakunnalle. Sen jälkeen oikeuskansleri tarkastaa valtakirjan ja eduskuntatyö alkaa. Käytännössä työt alkavat normaalisti syksyllä, kun eduskunnan istuntokausi alkaa. Eilen muutamat tiedotusvälineet soittivat ja kysyivät mm otanko kansanedustajan tehtävän vastaan. Otan tehtävän vastaan ja siinä ei oikeastaan ole edes muuta vaihtoehtoa.
Kun jäin viime vaalissa eduskuntapaikasta äärimmäisen niukasti 49 äänen päähän, niin se oli luonnollisesti pettymys monelle minua äänestäneelle. Heitä oli lähes 5000. Heidän kannaltaan nousuni eduskuntaan loppukaudeksi on hyvä uutinen.
Risto Kuisma