Kurkistus: Synkkää politiikkaa

Kurkistus: Murphyn laki
12 elokuun, 2007
Kurkistus: Kunnan tulevaisuuden suunta?
3 syyskuun, 2007

Kurkistus: Synkkää politiikkaa

Synkkää politiikkaaKansalaisten mielikuvissa kokoomus kannattaa veronalennuksia ja vastustaa korkeita veroja. Kevään vaalien ja hallitusratkaisun jälkeen äänestäjät odottivat siis verojen kevenevän.
Totuus on toinen; edessä ovat veronkorotukset. Ensimmäisen kerran kahteentoista vuoteen tavallisen kansalaisen verot nousevat. Niin käy ensi vuonna, jollei hallitus muuta budjettilinjaansa.
Työn verotusta on alennettu johdonmukaisesti jo yli vuosikymmenen. Tulokset ovat olleet hyviä. Nyt palkkojen verotus uhkaa nousta.
Työntekoa ja aktiivisuutta, jonka varassa kaikki hyvinvointi on, lyödään päähän. Tuloverojen ohella kiristetään polttoaineveroja. Työmatkat tulevat entistä kalliimmaksi: Samalla passiivisuus yhteiskunnan tukien varassa tulee entistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi.
Diesel- ja bensaverojen korotuksen perustaksi kokoomuslainen valtionvarainministeri Katainen on sanonut joukkoliikenteen suosimisen yksityisautoilun kustannuksella.
Katainen ei taida tietää, että suurimmassa osassa Suomea ei ole sellaista joukkoliikennettä, että pärjäisi ilman omaa henkilöautoa. Täältä Pornaisistakin, 50 kilometriä Helsingistä, valtaosa työmatkoista tehdään henkilöautoilla. Useimmalle ei muuta vaihtoehtoa ole; tai on yksi: työttömyys.
Kun täällä maaseudulla asutaan omissa mökeissä, Kataisen verolinja rankaisee työn ja liikkumisen lisäksi myös asumisen verotuksen kiristämisellä; sitä energiaverojen korottaminen merkitsee.
Äänestäkää kokoomusta niin saatte lisää veroja; voisi vahingoniloisena todeta. Ehkä kokoomus pelastaa tilanteen ilmoittamalla, että tulevaisuudessa he siirtävät verot valtion maksettavaksi. Se olisi jatkoa politiikalle, jossa kokoomus lupaili vaalien alla suuria palkankorotuksia hoitajille. Tiettävästi kokoomus ei ole yhdenkään hoitajan työnantaja. Toistaiseksi meillä Suomessa työnantaja sopii palkankorotuksista ja myös ne maksaa.
Ehkä kokoomus palaa reaalisosialismiin, jossa palkat päätti valtio ja ne myös maksoi. Se systeemi ei osoittautunut hyväksi Neuvostoliitossa, mutta se ei ehkä ole tuttu asia Kataiselle.
Hallitus ja erityisesti kokoomus aikovat poistaa perintöveron yrityksiltä ja maa- ja metsätalouden harjoittajilta. Näitä ryhmiä verotetaan perinnöistä jo nyt huomattavan lievästi verrattuna yksityisiin ihmisiin.
Perintöveron kohtuuttomuus koskee erityisesti tavallista kansaa. Kun varakkailta yrittäjiltä poistetaan verot, maksavat valtion veromenetyksen muut.
Kokoomus ja koko hallitus on paitsi veronkiristäjä myös epäoikeudenmukainen. Hallitus on myös tietämätön ja tyhmä; ainakin veropolitiikassa.
Vahinko on , että oma puolueeni SDP ei ole kyennyt esittämään mitään järkevää. Ei uskottavia vaihtoehtoja hallitukselle, ei omia uusia aloitteita. Päinvastoin puolue on yhä enemmän leimautunut 1970-luvun asioihin ja myös henkilöihin.
Uutta politiikkaa on turha odottaa ellei uusia voimia saada mukaan. Kun vanhat eivät väisty, ei uusille ole tilaa. SDP:n politiikan kasvot muodostavat edelleen edellisen hallituksen ministerit. He ovat vaalitappion ilmentymä. Heidän johdollaan ei äänestäjien luottamusta palauteta.
SDP:n uskottavuus on valitettavan heikko. Puolueen sisäinen kulttuuri on yhä juonittelevan junttaliikkeen kulttuuria. Tältä osin on menty taaksepäin menneitten vuosikymmenien menettelytapoihin.
Lipposen aika oli askel uuteen nykyaikaisempaan suuntaan. Nyt on otettu suunta menneeseen sitä edeltäneeseen aikaan. Vaikka Paavo Lipposen kahtatoista vuotta SDP:n johdossa on puolueessa arvosteltu, oli tuo aika menestyksen aikaa niin SDP:n kuin Suomen kannalta.
Eduskuntavaalien murskatappiota on selitetty pitkällä hallituskaudella ja sitä kautta se on yritetty saada vanhan johdon piikkiin.
SDP menestyi Lipposen johdolla erinomaisesti kolmissa eduskuntavaaleissa; nyt tuli tappio. Olisi tarvittu ” Lipposta ”.
Risto Kuisma