Kurkistus: Syksy toi kiireen

Kurkistus: Hervotonta menoa
13 elokuun, 2009
Kurkistus: Turhuutta
3 syyskuun, 2009

Kurkistus: Syksy toi kiireen

Syksy toi kiireenRauhallinen kesä loppui elokuun alussa ja ”loma-ajaksi” jäi vain heinäkuu. Elokuu on ollut menoja täynnä. Kesällä kertynyt kokous- ja asiaruuhka purkautuu. Monet luottamustoimet ovat työllistäneet paljon myös kokousten ulkopuolella. Karjalan Liiton historia on työlistallani sekä historiatoimikunnan puheenjohtajana että yhtenä kirjoittajista.
Karjalan Liitossa tapahtuu muutenkin ja samoin Myllyhoitoyhdistyksessä. Kunnan kokouksia on taas joka viikko. Tällä viikolla olin myös televisiossa TV 1:n Prima-ohjelman nauhoituksessa puhumassa karjalaisuudesta. Ohjelma näkyy televisioissa 7.10.Myös varsinainen ”työni” asiantuntijatehtävät juristina vievät oman aikansa.
SAK:sta sain kuulla viikko sitten yllättävän ja mukavan uutisen. Minulle on myönnetty Etelä-Afrikassa arvokas Eliah Barayi-palkinto. Palkinto on vastaanotettava henkilökohtaisesti Etelä-Afrikassa COSATU:n kongressissa 21-24.9. Palkinto on tunnustus rotusorron vastaisesta toiminnastani eli AKT:n Etelä-Afrikan boikotista 1980-luvulla apartheidin aikakaudella. Olin silloin AKT:n puheenjohtajana keskeisessä asemassa rotusorron vastaisessa työssä niin Suomessa kuin laajemminkin Pohjoismaissa ja muualla. Kongressin ohjelman mukaan siellä esiintyy arvokkaita puhujia aina valtionpäämiehiä myöten; alkaen Etelä- Afrikan presidentti Jakob Zumasta. Etelä Afrikalaiset vastaavat matkani ja oleskeluni aiheuttamista kuluista. Mielenkiintoinen tilaisuus, joten olen raivannut matkalle kalenteristani tilaa.
Penkkiurheilu on ollut rakas harrastukseni koko ikäni. Nykyään se tarkoittaa ennenkaikkea motocrosskilpailujen seuraamista paikanpäällä lähes joka viikonloppu. Lisäksi olen tänä vuonna ajanut itse neljässä veteraanikisassa ja kolmessa vanhojen pyörien Classic – motocrosskilpailuissa. Motors TV:n kautta seuraan suorissa lähetyksissä myös lajin maailmanmestaruus- ja muita kilpailuja. Kesän perinteisiini on kuulunut käynti Ahvenistolla historiallisten autojen Historic Grand Race -kisoissa. Tänä vuonna ajoin kilpailujen väliajalla paraatissa muutaman kierroksen radalla omalla vuoden 1974 mallia olevalla Porsche 911 S:llä.
Yleisurheilun MM -kisat tuntuivat vaisuilta. Suomalaisten menestys oli heikko. Televisiosta seurasin kisoja jonkinverran, mutta monet muut asiat menivät kisojen tv-katselun ohi.
Tapanani on myös ollut käydä kesäisin vähintään kerran moottoripyörien RR-kisoissa. Nyt se taitaa jäädä väliin, kun motocrosskisat ovat vieneet viikonloput. Televisiosta olen seurannut lajia suorissa satelliittilähetyksissä jo parikymmentä vuotta. Motocross kilpailujen aktiivisen seuraamisen aloitin jo neljäkymmentä vuotta sitten.
Risto Kuisma