Kurkistus: Suuret ikäluokat luokkakuvassa

Kurkistus: Onko ilmastonmuutos totta vai huuhaata ?
21 helmikuun, 2008
Risto Kuisma menestyi HOK-Elannon vaalissa
10 maaliskuun, 2008

Kurkistus: Suuret ikäluokat luokkakuvassa

Suuret ikäluokat luokkakuvassaKeskiviikkona julkistettiin kirja ”Suuret ikäluokat luokkakuvassa ” ( Mitä meistä tuli ). Kirja perustuu sen tekijöiden, kokeneiden lehtimiesten Riitta Hildenin ja Ulpu Iivarin, 13 sukupolvensa edustajan haastatteluun. Olen yksi noista kolmestatoista. Kirjan tekijät kuuluvat myös itse suuriin ikäluokkiin eli sotien jälkeen 1940- luvulla syntyneisiin suomalaisiin.
Ajatus Kirjojen ( Gummerus ) julkaisema kirja on saanut tavallista enemmän julkisuutta. Viime sunnuntaina Helsingin Sanomat kirjoitti kirjasta kokonaisen sivun verran. Ylioppilaslehti ehti arvostella kirjaa jo viime viikolla. Keskiviikon julkistamistilaisuudessa ravintola Kosmos oli aivan täynnä toimittajia.
Myös TV paikalla ja kirja pääsi puoliyhdeksän TV-uutisten yhdeksi pääuutiseksi. Oma haastatteluni oli osa uutislähetystä. Iltapäivällä Iltalehti haastatteli minua perusteellisesti samasta teemasta viikonvaihteen numeroon.
Kirjassa suurien ikäluokkien edustajina ovat lisäkseni: Liisa Jaakonsaari, Heli Jeskanen- Sundström, Markku Keränen, Ilpo Kokkila, Seppo Kääriäinen, Matti Lehti, Ilkka Niiniluoto, Maija Perho, Ritva-Liisa Pohjolainen, Anneli Saaristo, Raimo Sailas ja Nils Torvalds.
Oma tarinani on 16 sivua kirjan kaikkiaan 223 sivusta. Olen ehtinyt lukea muiden tarinat. Mielenkiintoisia ja uutta tietoa sisältäviä, vaikka lähes kaikki henkilöt olivat jo ennestään tuttuja vähintään julkisuudesta. Sukupolven edustajat ovat eri tahoilta; muutaman politiikon lisäksi on vuorineuvos, pari pääjohtajaa ja huippuvirkamiehiä, taiteilijoita ja yliopiston rehtori. Kaikki ovat jollain tavoin menestyneitä.
Kirja on julkisuudessa nähty vastapainona nuorempien sukupolvien kritiikille suuria ikäluokkia kohtaan. Kirja ei väittele, mutta esittää käytännön elämäntarinoiden kautta suurien ikäluokkien taipaleen nuoruudesta tähän päivään. Se kertoo myös suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä 1940-luvulta alkaen. Muutos ei ole ollut raju vain aineellisesti, vaan se on ollut sitä myös arvoissa. Kirjan on todistus työnteon ja ahkeruuden tehosta.
Kirja ei ole kuiva, vaan päinvastoin sisältää yllättäviä elämänvaiheita ja mielipiteitä. Kirja kuvaa henkilöiden yksityistä elämää ja henkilökohtaisia elämänvaiheita lapsuudesta tähän päivään.
Sukupolvi – keskustelu on selvästi uusi kiinnostava aihealue. Toivottavasti keskustelu lisää tietoa ja poistaa väärinkäsityksiä, puolitotuuksia ja vääriä myyttejä. Keskustelu suurista ikäluokista sai vauhtia Osku Pajamäen kärjistetystä kirjasta ” Ahne sukupolvi ”. Suuret ikäluokat luokkakuvassa” on 1940-luvun lopun sukupolven puheenvuoro keskusteluun. Tyylilaji on erilainen ja toivon mukaan myös enemmän lukukokemuksia antava.
Risto Kuisma