Kurkistus: SDP:n puoluekokous alkoi – tunnelmia Joensuusta

Kurkistus: Politiikkaa: Energiapaketista ja Kreikka huijauksesta
14 toukokuun, 2010
Kurkistus: Viikon varrelta: puoluekokous, piispanvaali ja keväthumaus
4 kesäkuun, 2010

Kurkistus: SDP:n puoluekokous alkoi – tunnelmia Joensuusta

SDP:n puoluekokous alkoi – tunnelmia JoensuustaIstun ja kirjoitan tätä juttua SDP:n puoluekokouksessa Joensuussa, jossa puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitää parhaillaan poliittista tilannekatsausta. Kokous on aivan alussa. Kokouksesta ei ole odotettavissa mitään mullistavia uutisia. Näin luulen. Suurin kysymys on uuden puoluesihteerin valinta. Siinäkin vaalissa Mikael Jungnerilla on ylivoimainen suosikin asema. Häntä siivittää, uudelleen puheenjohtajaksi valittavan, Jutta Urpilaisen kannatus.
Näyttää, että muutenkin vanhat johtajat jatkavat. Varapuheenjohtajista äänestetään, mutta piirien epävirallisten päätösten perusteella nykyiset varapuheenjohtajat ovat vahvoilla. Puoluehallituksen jäsenten osalta on myös piirien kesken laaja yhteisymmärrys. Asiakysymyksissäkään ei näy suuria riidan aiheita. Sen verran erilaisia näkökulmia edustajilla kuitenkin on, että asiaa riittää puhuttavaksi kaikiksi kolmeksi kokouspäiväksi.
Minulle tämä on jo kahdeksas puoluekokous virallisena edustajana. Viime kokouksessa päätetty kahden vuoden puoluekokouskausi on liian lyhyt. Virhe on korjattava seuraavassa kokouksessa. Täällä ei ole esillä sääntöjä, joten puoluekokousväliä ei voida nyt muuttaa. Edustajamäärää on myös pienennettävä. 500 edustajaa on liian suuri joukko, jotta se voisi päättää kolmessa päivässä puolueen asiat. Näin suuri joukko on näennäistä demokratiaa, jossa puoluekokous vain siunaa muualla päätetyn.
Jutta Urpilaisen puheesta olisin kaivannut enemmän henkilökohtaista otetta. Nyt se oli siloteltu esitys, josta puuttui särmä. Puhe oli porukalla hiottu liian pitkälle; sisältö oli hioutunut liian sileäksi. Vahvempi henkilökohtainen ote veisi puheenjohtajan sanoman paremmin perille..
Tulin eilen Joensuuhun. Koko automatkan satoi vettä. Täällä on kylmä. Aamulenkille, muutaman asteen lämmössä, käsiä paleli. Kesä oli ja meni: ei toivottavasti ole kuitenkaan totta. Edessä on kolme pitkää kokouspäivää ja iltaa. Täällä taas ollaan. Poiskaan en ”uskaltanut” jäädä. Ainakin täällä tapaa suuren määrän ystäviä ja tuttuja. Puhekavereita on niin paljon, että kulku kokouskäytävällä on hyvin hidasta.
Risto Kuisma