Kurkistus: SDP:n johtoon ?

Kurkistus: Junttapuolue
7 helmikuun, 2008
Kurkistus: Onko ilmastonmuutos totta vai huuhaata ?
21 helmikuun, 2008

Kurkistus: SDP:n johtoon ?

SDP:n johtoon ?Kuka SDP:n puheenjohtajaksi ja kuka puoluesihteeriksi, on tämän viikon puheenaihe niin yleisesti kuin sosialidemokraattien parissa.
SDP:n puheenjohtajan pitää ennen kaikkea olla pätevä suuren puolueen ja sen politiikan johtajaksi. Tärkeintä hänelle on kyky ja taito johtaa. Jos uudella puheenjohtajalla sitä ei ole, niin edessä on epäonnistuminen. Siihen puolueella ei ole varaa. Tarvitaan puheenjohtaja, jolla on jo näyttöä tuloksellisesta johtotehtävästä.
Tärkein kriteeri on kyvykkyys; ei ikä , ei sukupuoli, ei ulkonäkö, eivätkä mitkään ulkoiseen mielikuvaan liittyvät asiat. Ne ovat toisarvoisia , vaikka niistä paljon puhutaan. Imago karisee nopeasti, jos ei ole kykyjä ja sen myötä tulosta ja menestystä.
Käytännössä uusi puheenjohtaja ei voi olla kovin nuori, koska silloin ei ole ehtinyt kertyä näyttöä eikä kokemusta.
Poliittiselta johtajalta vaaditaan menestykseen esiintymistaitoa; sekä suullista että kirjallista. Tarvitaan myös laajat tiedot yhteiskunnasta ja maailmasta: tarvitaan hyvää yleissivistystä. Kesken jääneet opinnot ovat rasite. Tarvitaan myös näkemystä yhteiskunnasta. Järjestöjohtaja ei voi menestyä, jos ei ole avoin, suora ja reilu. Juonittelijat ajavat puolueen kriisiin. Poliittiselta johtajalta edellytetään luovuutta, itsenäisyyttä ja rohkeutta.
Kuka parhaiten täyttää vaatimukset ? Vaikea kysymys. Kun ajattelen edellä listaamiani vaatimuksia, huomaan täyttäväni niistä monet. Kun olin AKT:n puheenjohtajana 16 vuotta, kehittyi AKT:stä sinä aikana yksi Suomen vahvimmista järjestöistä. Poliittista kokemusta minulle on kertynyt muun ohella 12 kansanedustajan vuoden aikana. Olen kirjoittanut neljä kirjaa ja ollut suosittu puhuja ja esiintyjä.
Olen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut juristi. Yleissivistys on hyvä ja kokemus yhteiskunnasta on laaja. Minulla on jopa kokemusta eduskuntapuolueen puheenjohtajan tehtävästä. Nostin vuonna 1999 Remonttiryhmän ensimmäisellä yrityksellä eduskuntapuolueeksi.
Tuo itsenäisyyden osoitus on myös suurin rasitteeni. Olen samaa ikäluokka kuin Erkki Tuomioja eli 61-vuotias. Olen nuorekas, mutta en nuori. Fyysinen kunto vastaa keskimääräisen 30-40 vuotiaan tasoa. Minulle SDP:n puheenjohtajuus olisi sopivan vaativa haaste. Samantapainen kuin oli AKT:n puheenjohtajuus 31-vuotiaana.
Minua ei ole kukaan vakavissaan pyytänyt puheenjohtajaehdokkaaksi. Olen asemaltani entinen kansanedustaja, joten lähtökohdat ovat huonot. Kun olen itsenäinen, suorasanainen ja minussa on myös besserwisserin vikaa, en ole sisäpiireissä suosittu. Olen ollut myös lukuisia kertoja liian oikeassa ja mikä pahinta; liian aikaisin. Joten se siitä sopivuudesta SDP:n puheenjohtajaksi.
Miten olisi avoinna oleva puoluesihteerin tehtävä ? Samat rasitteet estävät senkin. Sinänsä minulla olisi vielä sopivasti ennen eläkkeelle jäämistä aikaa laittaa puolue kuntoon.
Eero Heinäluoma yllätti sosialidemokraatit. Kun puoluesihteeri jo aiemmin ilmoitti luopuvansa tehtävästä, on SDP:llä nyt mahdollisuus katsoa ylintä puoluejohtoa kokonaisuutena. Toivottavasti ratkaisut onnistuvat eikä käy samalla tavoin kuin edellisellä kerralla, kun Pertti Paasio ja Ulpu Iivari jättivät tehtävänsä vuoden 1991 eduskuntavaalien rajun tappion jälkeen.
Muutoksessa on mahdollisuus; niin tappioon kuin voittoonkin.
Risto Kuisma