Kurkistus: SDP ja tulevat hallituskumppanit

Kurkistus: Kallis Suomi
20 heinäkuun, 2009
Kurkistus: Hervotonta menoa
13 elokuun, 2009

Kurkistus: SDP ja tulevat hallituskumppanit

SDP ja tulevat hallituskumppanitEtukäteen ei kannata sulkea sulkea pois mahdollisia hallituskumppaneita, kuten Antti Kalliomäki teki keskustan ja kokoomuksen osalta. Järkevää on säilyttää kaikki vaihtoehdot. Kokoomuksen ja keskustan politiikka nykyhallituksessa on epäoikeudenmukaista, tyhmää ja inhottavaa, mutta vähintään yhtä huonoa on ollut vihreiden linjaton hallituspolitiikka.
Jos SDP sulkee keskustan ja kokoomuksen pois tulevaisuuden hallituskumppaneina, merkitsee se käytännössä pitkälti sitä, että SDP asettaa jo nyt itsensä oppositioon. Oppositiosta ei nykysysteemissä työmiesten asiaa eli SDP:n ydinkysymyksiä hoideta. Jos Antti Kalliomäki ajatteli, että tekemällä pesäeron kokoomukseen ja keskustaan tulevan hallituksen osalta SDP:n kannatus nousee, niin luulen, että hän pettyy. Seuraavien vaalien jälkeinen hallituskumppanuus ei ole tavallisen kansan mielestä vielä tärkeä kysymys.
Vaikka SDP:n vaalivoitto olisi enemmän kuin tarpeellinen, ei niin suuri vaalivoitto ole todennäköinen, että pikkupuolueiden tuella voitaisiin muodostaa hallitus. Vaalituloksesta riippumatta, ei SDP:n yhteishallitus vihreiden ja vasemmistoliiton tai perussuomalaisten kanssa ole vakavasti otettava vaihtoehto. Siihen ei riitä kannatus eikä se ole poliittisesti järkevää. SDP:n hallituskumppaneina voisi tulla kysymykseen rkp ja kristilliset, mutta se ei riitä enemmistöön. Mukaan on otettava joko kokoomus tai keskusta. Sekä kokoomuksella että keskustalla on joitakin samoja tavoitteita kuin SDP:llä, mutta vielä enemmän tavoitteita, joita demareiden on vaikea kannattaa. Kokoomuksen ja keskustan välillä on hyvin vaikea tehdä eroa siitä, kumpi on SDP:lle parempi hallituskumppani.
Puheenjohtaja Jutta Urpilaisen kanta, että pidetään kaikki hallitusvaihtoehdot avoinna, on viisas. Pääkysymys tämän hetken poliittisessa keskustelussa pitäisi olla SDP:n politiikan asiasisältö. Miten SDP hoitaa perustehtävänsä, on kysymys, joka ratkaisee puolueen vaalimenestyksen ja puolueen tulevaisuuden. Ellei SDP saa suurta vaalivoittoa, voi hallitushaaveet haudata. Jos puolueiden kannatus säilyy suurinpiirtein nykylukemissa, niin porvarihallitus jatkaa vaalien jälkeenkin. Apupuolueet saattavat muuttua, mutta linjattomat vihreät ja ruotsalaiset kelpaavat luultavasti jatkossakin.
Jotta SDP kykenee tekemään hyvää politiikkaa, tarvitaan ammattitaitoa, kokemusta ja poliittista osaamista. Puheenjohtaja on tärkein henkilö, mutta tueksi tarvitaan puoluehallitus, joka kykenee johtamaan SDP:n politiikkaa niin sisällön kuin strategian osalta. Puolueen nykyinen valintakulttuuri, joka perustuu erilaisiin alue-, sukupuoli- ym kiintiöihin, ei ole järkevä. SDP:n johtoon tarvitaan parhaat voimat, muuten puolueen perustehtävä jää hoitamatta. Ensi vuoden puoluekokouksen tärkein tehtävä on pätevän puoluejohdon valinta. Vanhalla junttasysteemillä se ei onnistu.
Risto Kuisma