Kurkistus: Sattumuksia ja muuta mietittyä

Kurkistus: Sairaalajonoissa ja rekkaruuhkissa
23 syyskuun, 2007
Kurkistus: Mussolini, Hitler, Putin……..?
9 lokakuun, 2007

Kurkistus: Sattumuksia ja muuta mietittyä

Sattumuksia ja muuta mietittyäUutiset kertoivat juuri äsken, että rekkajonot itä-rajalla ovat lyhentyneet puoleen.
Eilen kun ajoin Virolahdelta Laukkoskelle, kauimmaiset venäläiset rekat seisoivat yli sadan kilometrin päässä rajalta; Pernajan Koskenkylän ja Loviisan välisellä leveäkaistatiellä. Sinne oli perustettu tilapäinen rekkaparkki.
Heti rekkajono-uutisen jälkeen seuraava uutinen televisiossa oli : presidentti Halonen matkustaa kahdeksi päiväksi Venäjälle. Toimittaja ei osannut yhdistää uutisia toisiinsa. Hän ei osannut tai uskaltanut tai se ei ollut sopivaa ? Suomettumisesta, herranpelosta ja Venäjän kunnioituksesta on ainakin Ylessä jotain vielä jäljellä ? Tai kenties kysymys oli vain ammattitaidon puutteesta ?
Jokainen rekkajonojen ”uhriksi” joutunut tietää, että jono lyheni, koska Halonen menee Venäjälle. Sama peli on jatkunut jo vuosia. Aina, kun joku silmäätekevä Suomesta tai Venäjältä vierailee, jonot häviävät.
Ilmeisesti nämä nykyajan ”potemikin kulissit” toimivat, koska niitä edelleen käytetään.
Rekkajonojen uhreille jonojen tilapäisestä häviämisestä ei ole mitään hyötyä.
Muutaman päivän kuluttua jonot ovat entistä pitemmät. Korruptio ottaa takaisin sen, mitä se tilapäisesti menetti.
Olisi mielenkiintoista tietää, onko Tasavallan Presidentti ottanut esiin keskusteluissa venäläisten kanssa tämän jonojen lyhentymisen ja oman vierailunsa ajankohdan yhteyden.
Suomessa uskotellaan, että rekkajonon haitat kannattaa kärsiä, koska transitioliikenne tuo niin paljon rahaa Suomelle. Täyttä puppua, sanoo jokainen asian kokenut ja siitä jotain ymmärtävä. Hyötyä saavat vain harvat, mutta haitoista kärsivät suuret joukot.
Rahaa vuolevat jotkut satamat ja siellä toimivat yritykset. Haitoista kärsivät sadattuhannet ihmiset. Haittojen rahalla mitattavat haitat ulkopuolisille esimerkiksi ajanhukkana ovat valtavat, mutta lisäksi hengenvaaraa ja saastehaittoja ei voi edes rahassa mitata.
Vähintä olisi, että rekat pysäköisivät odotusajaksi satamiin eikä maanteille. Mikä laki antaa oikeuden pysäköidä yleisille maanteille ? Miksi poliisi ei sakota ? Kuka ottaa vastuun niistä valtavista ympäristöhaitoista, joita tuhannet rekat päivittäin kaakonkulmalle aiheuttavat ?
Venäläiset rekat olisivat valtava ympäristö- ja turvallisuushaitta ilman jonojakin. Nyt tilanne on täysin kestämätön.
Raja Suomeen kiinni aina, kun on rekkajonoja Venäjälle. Kaakonkulman teille tiemaksu rekoille. Satamien väylämaksut täysimääräiseksi myös transitioliikenteelle. Nyt ne saavat alennusta verrattuna oikeaan vienti- ja tuontiliikenteeseen.
Nyt on aika toimia. Jos valtio seisoo edelleen tumput suorana, on kansalaistottelemattomuuden aika. Venäjältä tulevat tiet poikki, niin ehkä ongelman huomataan?
Risto Kuisma