Kurkistus: Sairaalajonoissa ja rekkaruuhkissa

Kurkistus: Totuuden puhujalla ei ole ystäviä
12 syyskuun, 2007
Kurkistus: Sattumuksia ja muuta mietittyä
30 syyskuun, 2007

Kurkistus: Sairaalajonoissa ja rekkaruuhkissa

Sairaalajonoissa ja rekkaruuhkissaPojanpoikani Joonas loukkaantui viikko sitten lauantaina motocrosskilpailussa Siilinjärvellä. Selvässä johtoasemassa hän meni nurin hyppyrissä. Muuten onnistunut hyppy meni hieman alastuloalueen ulkopuolelle. Poika ja pyörä menivät vauhdikkaasti etukautta ympäri. Hyppyrin alastulo oli hieman kapeampi kuin lähtö ja se koitui Joonaksen kohtaloksi.
Vammoja tuli sen verran, että ensin kilpailujen lääkärin puheille ambulanssiin ja sitten lääkärin passittamana Kuopion Yliopistolliseen keskussairaalaan.
Kirurgisella poliklinikalla vietin sitten Joonaksen kanssa seitsemän tuntia aina iltamyöhään asti. Olkapäätä tutkittiin ja kuvattiin kahteen kertaan. Lääkäri ilmoitti erikoislääkärin kanssa konsultoituaan, että olkapää on leikattava heti. Leikkaava lääkäri kävi myös keskustelemassa. Leikkaus olisi seuraavana aamuna.
Hotellin vietetyn yön jälkeen palasimme sunnuntai-aamuna takaisin sairaalaan. Pian ilmeni, että asiaan oli tullut mutkia matkaan. Ruuhkan takia leikkaus siirtyisi iltapäivään tai iltaan. Lääkäri myös vaihtuisi. Toisena vaihtoehtona olisi ambulanssikyyti Töölön sairaalaan. Joonas jäi sairaalan lastenosastolle odottamaan leikkausta.
Iltapäivällä ilmoitettiin, että leikkaus siirtyisi maanantaiksi. Karri jäi hotelliin yöksi odottamaan leikkausta ja Joonaksen kuljetusta sen jälkeen kotiin. Maanantai-aamuna tuli taas uusia mutkia. Töihin tullut ylilääkäri ilmoitti, että olkapäätä ei täällä leikattaisi.
Hän mitätöi myös viikonvaihteen erikoislääkärien päätökset, että olkapää pitää leikata heti. Nämä lääkärit totesivat, että leikkaus kuuluu julkisen terveydenhuollon sairaalan toimiin. Tämä oli vastaus, kun puheeksi tuli se, kannattaisiko hakea apua yksityisen puolen urheilulääkäreiltä.
Ylilääkäri oli vedonnut ruuhkaan ja siihen, että Joonas oli sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Muun hoitohenkilökunnan kommenttien mukaan ylilääkärin ilmoittamat perusteet olivat vähintään ihmeellisiä.
Tapahtumaketju ei anna hyvää käsitystä sairaalasta ja sen lääkärien toiminnasta. Se oli ristiriitaista ja epäjohdonmukaista. Kivuliaan potilaan aikaa meni hukkaan yli kaksi vuorokautta. Kuopion Keskussairaalan organisaatiossa ja johtamisessa on ainakin tämän tapauksen perusteella paljon parannettavaa.
Helsingissä Joonas pääsi nopeasti yksityiselle erikoislääkärille. Magneettikuvauksen jälkeen olkapää päätettiin leikata ensi tiistaina. Luita ja rustoja on murtunut ja olkanivelestä on paloja irti. Vammat ovat suuremmat kuin aluksi oletettiin.
Tapaus osoittaa miten heikko meidän paljon kehuttu julkinen terveydenhuolto on. Verorahoista melkoinen osa menee terveydenhuoltoon, mutta hoito on haettava yksityiseltä puolelta. Tällainen on erittäin huonoa ”mainosta” julkiselle terveydenhuollolle. Henkilökunnan käytös oli tuota ylilääkäriä lukuun ottamatta ystävällistä. Se ei paljon lohduta, kun apua ei saatu, vaan aikaa kului turhaan odotukseen.
Sairaalan ohella on jonotettu koko kesän Itärajan rekkaruuhkissa. Mitta alkaa olla täynnä. Tänään jonon pituus oli 55 kilometriä. Sen ohittaminen on hengenvaarallista hommaa.
Venäläisrekkoja en sano haasteeksi, vaan minulle ne ovat konkreettinen jokaviikkoinen uhka henkilökohtaiselle turvallisuudelle.
Viime viikolla Tasavallan presidentti kävi helikopterilla katsomassa ruuhkia.
Paikallisten lehtien mukaan hän olisi sanonut, että tilanne on menossa parempaan suuntaa. Kohtalon ironiaa on, että pari päivää myöhemmin oli rajalla ennätysruuhkat ja -ongelmat.
Milloin asia otetaan tosissaan. Onko tarpeen ryhtyä kansalaistottelemattomuuteen ja panna sulku rajaliikenteelle, ennen kuin jotain tapahtuu ?
Risto Kuisma