Kurkistus: Politiikkaa viikon varrelta – kriittisiä huomioita

Kurkistus: Ärsyttävää
helmikuu 12, 2010
Puhe Kalevalan ja Karjalaisuuden päivän juhlassa Tamperreella 28.2.2010
helmikuu 28, 2010

Kurkistus: Politiikkaa viikon varrelta – kriittisiä huomioita

Politiikkaa viikon varrelta – kriittisiä huomioitaYle toimii verorahoille, sillä lupamaksu on vero, vaikka sitä ei kehdata kutsua oikealla nimellä. Veroista päättää eduskunta eli poliitikot. Yleisradio on julkinen laitos. Sen ylimmän johtajan tulisi ymmärtää yhteiskuntaa, politiikkaa ja julkista hallintoa. Pelkkä ymmärrys ei riitä, vaan noista asioista pitäisi olla myös kokemusta.
Uuden Ylen johtajan ansioiksi on julkisuudessa esitetty työpaikka ulkomailla Nokian osakkuusyhtiön palveluksessa ja kauppatieteen maisterin tutkinto. Nuo ansiot eivät mielestäni riitä tehtävään; ei vaikka hänet on mainittu mukavaksi mieheksi. Olisi hyvä olla kokemusta politiikasta, julkisesta hallinnosta ja ehkä myös suomalaisesta yhteiskunnasta.
Ihmetyttää myös Ylen hallituksen koostumus ja ammattitaito. Hallintoneuvosto taas näyttää olevan pihalla kuin lumiukko. Ehkä olisi viisasta myydä koko Yle. Samalla pääsisimme eroon lupamaksusta. Jos Yle olisi yksityinen yhtiö, kuten MTV, sillä olisi jo valmiina sopiva toiminnanjohtaja ja hallitus. Emme tarvitse sellaisia puljuja kuten Yle, jotka leikkivät yritystoimintaa verorahoilla.
En usko, että SDP:n uskottavuus kohentuu korostamalla Nato-vastaisuutta. En usko, että SDP:n kannatusluvut kasvavat nostamalla ennätystappion takia pari vuotta sitten eronnut puolueen puheenjohtaja eduskuntaryhmän johtajaksi. En usko, että SDP:n uskottavuus kasvaa sillä, että puolue hylkää eduskuntakeskeisen periaatteensa presidenttivallan hyväksi. En siihen usko, vaikka olen itse vahvan johtajan kannattaja. Esitin jo yli kymmenen vuotta sitten, että joko pääministeristä tai presidentistä luovutaan. Yksi pomo riittää. Se voisi olla vaikka Yhdysvaltojen malliin presidentti, joka johtaa myös hallitusta.
Kun Kreikka hyväksyttiin mukaan Euro-valuuttaan, niin oli tiedossa, että maa on vääristellyt talouslukujaan. Tästä keskusteltiin myös Suomen eduskunnassa. Asia katsottiin kuitenkin läpi sormien. Nyt on iso ongelma edessä, ei vain Kreikalla, vaan koko EU:lla. EU:n pitäisi olla mahdollista erottaa tällainen maa eurosta tai kenties koko EU:sta. Jos yksityinen ihminen tekisi vastaavaa, puhuttaisiin rikoksesta. EU on kuitenkin yhteisö, josta terve järki ja normaalit moraalisäännöt ovat kaukana.
Risto Kuisma