Kurkistus: Pääsiäinen

Kurkistus: Arkista aherrusta
30 maaliskuun, 2009
Kurkistus: Raha, ahneus ja kateus
15 huhtikuun, 2009

Kurkistus: Pääsiäinen

PääsiäinenVuoden juhlista Pääsiäisellä on minun mielessäni synkin sävy. Se johtunee pitkäperjantaista ja Jeesuksen kuolemasta.
Vietimme takavuosina monta pääsiäistä Ilomantsissa, Pääskynpesässä. Siellä oli kävelymatkan päässä kaksi kirkkoa, luterilainen ja ortodoksinen. Kävimme joka päivä kirkossa, yhtenä päivänä myös ortodoksisessa kirkossa. Lisäksi Isä Rauno kävi Pääskynpesässä. Joonas, joka oli silloin aivan pikkupoika, ihastui isä Raunon olemukseen ja käytökseen. Myös Joonas oli luonnollisesti mukana kirkossa. Kun ikää tuli hänelle enemmän, ei kirkkoon lähtö enää ollut yhtä mieluisaa.
Pääsiäislomalla pääasia oli kuntoilu. Hiihdin paljon. Myös uintikilometrejä kertyi. Monena vuonna uintikaverina oli silloinen pääministeri Paavo Lipponen. Joonas oppi Ilomantsissa sekä hiihtämään että luistelemaan.
Viimevuosina olemme viettäneet pääsiäistä mökillä Virolahdella. Nyt viisivuotias Anni-Alisa on ollut parina vuonna mukana. Nytkin hän on odottanut malttamattomana mökille lähtöä. Huomenna lähden Annin kanssa kohti kaakkoa.
Mökki on ollut koko talven rakennustyömaana. Sisäpuoliset työt alkavat olla jo valmiina. Vesi tulee sisään ja menee ulos. Vessa on sisällä. Nykyaikaisessa keittiössä ovat kaikki vempeleet astianpesukonetta myöten. Ilmalämpöpumppu jauhaa lämpöä ja takka on saanut komeat luukut.
Tilaa on tullut lisää kahden makuuhuoneen ja vaatehuoneen verran. Ulkoseinät ovat vielä vaille verhousta ja piha on pahasti rempallaan kaivutöiden jäljiltä. Sen sijaan sauna on uudistunut ja alkaa olla löylyvalmis. Lähes 30-vuotias hirsimökkimme on kokenut perusteellisen muutoksen. Nyt se on nykyaikainen, mukava ja tilava.
Ilma on harmaa, eikä oikein parempaa säätä ole luvassa. Pikkupakkanen olisi mukavaa. Silloin olisi hyvä hiihdellä merenjäällä, joka on Virolahdessa vielä vahvaa. Motocrossiinkin ja radalle tekisi mieli. Saa nähdä onnistuuko se edes kurakelissä.
Pääsiäinen on perinteellisesti levon aikaa. Nyt levontarve ei ole yhtä huutava kuin kansanedustajavuosina. Lepo merkitsee minulle ennen kaikkea aikaa lukemiseen. Siihen menee tämäkin pääsiäinen kuntoilun ja mökkeilyn ohella.
Risto Kuisma