Kurkistus: Osallistumista ja kansalaisvaikuttamista

Kurkistus: Virta poikki
11 marraskuun, 2008
Kurkistus: Lumipyryssä Ruotsissa
26 marraskuun, 2008

Kurkistus: Osallistumista ja kansalaisvaikuttamista

Osallistumista ja kansalaisvaikuttamistaKunnallisvaalien jälkeen on omassa järjestö- ja kansalaistyön täyttämässä elämässäni ollut ylimääräistä kiirettä. Pornaisten demarien vaalivoiton jälkeen on minuun oltu vilkkaasti yhteydessä niin omien kuin vieraiden taholta. Valta ja luottamusmiespaikat kiinnostavat. Demarit ovat suurimpana ryhmänä avainasemassa. Pornaisten valtapuolue vaihtui vaaleissa.
Valtuustoryhmien väliset neuvottelut kunnallisista luottamuspaikoista käynnistyivät virallisestikin eilen ja jatkuvat ensi sunnuntaina. Suurimpana ryhmänä demarit saavat valita ensimmäisenä luottamuspaikan. Tavoitteena meillä on kunnanhallituksen puheenjohtajan paikka. Muuten paikat ovat vielä neuvottelujen varassa.
Pornaisten uudessa valtuustossa on kolme ryhmää. Suurin on 10 demarin ja 1 vihreän muodostama ryhmä. Keskustan ryhmässä on 8 valtuutettua ja kokoomuksen ryhmä yhdellä perussuomalaisella vahvistettuna on myös 8 paikan ryhmä. Siitä kumpi on toiseksi suurin ryhmä ja saa kunnanvaltuuston puheenjohtajan paikan, on erilaisia käsityksiä. Toivon mukaan paikasta ja paikoista laajemminkin löytyy kuitenkin sopuratkaisu. Jos ei sopua synny, edessä ovat vaalit ja ehkä suhteelliset vaalit valtuustossa. Aiemmin on päädytty sopuratkaisuun Se on järkevää, kun mahdollisen vaalin tulos voidaan laskea ennakkoon.
Olen suurimman ryhmän neuvottelijoiden vetäjänä vastuussa koko neuvotteluprosessin puheenjohtajuudesta. Kaikista kolmesta valtuustoryhmästä mukana on kolme neuvottelijaa. Meillä Liljankukka Runolinna ja vihreiden Asta Haapakoski, keskustasta Janne Niemikorpi, Matti Kalsola ja Jaana Putus, kokoomuksesta Seppo Yrtti, Markku Rantala ja Jaakko Sillanpää.
Kun ryhmien välillä on sovittu paikkajako, on seuraavana henkilöiden nimeäminen. Kukin ryhmä tekee sen itse. Tasa-arvolain määräys 40 prosentin säännöstä kummankin sukupuolen osalta mutkistaa valintoja ja edellyttää yhteistyötä henkilövalinnoissa.
Luottamuspaikkaneuvotteluiden lisäksi minua ovat työllistäneet sos.dem. kunnallistoimikunnan ja Laukkosken Työväenyhdistyksen kokoukset. Myös kunnanvaltuuston talousarviokokous oli eilen. Vaalitulos näkyi jo vanhaan valtuuston kokouksissa siten, että valtuustoryhmämme kaksi muutosesitystä kunnan ensi vuoden talousarvioon saivat koko valtuuston tuen. Karjalan Liitto on myös vienyt aikaa. Viime viikonlopun vedin järjestökurssia Karjala-talolla. Tällä viikolla oli Karjala-talon hallituksen kokous, tänään liiton työvaliokunta ja lauantaina liiton hallitus. Myös Myllyhoitoyhdistyksen puheenjohtajuus on vienyt oman aikansa.
Oma elämäni on ollut erityisesti viime aikoina kansalaistoimintaa kaikessa laajuudessaan. Joskus luonnollisesti mietin, onko tällainen ajankäyttö järkevää tai hyödyllistä. Jotain täytyy vähentää, kun näyttää, että kotikunnan johtotehtävät lisääntyvät väistämättä. Alustavasti näyttää, että olen saamassa seuraajan pariinkin puheenjohtajan tehtävään, mutta tehtäviä jää vieläkin liikaa.
Risto Kuisma