Kurkistus: Nuha-ajatuksia SDP:n puoluekokouksesta

Kurkistus: Vaaliraha on kuin doping
25 toukokuun, 2008
Kurkistus: SDP:n puoluekokous – junttausta ja avointa demokratiaa
12 kesäkuun, 2008

Kurkistus: Nuha-ajatuksia SDP:n puoluekokouksesta

Nuha-ajatuksia SDP:n puoluekokouksestaNuha, flunssa tai mikä lie pöpö lieneekään kaatoi minut sänkyyn pariksi päiväksi. Sinnittelin melkein viikon normaalirytmiä, mutta sitten minulle harvinainen kuume pakotti lepäämään. En ole vieläkään päässyt oireista irti, vaikka olen ollut jalkeilla muutaman päivän.
Huomenna alkaa SDP:n puoluekokous Hämeenlinnassa. Olen virallinen kokousedustaja. Sain omassa vaaliyhtymässä ja koko Uudellamaalla jäsenvaaleissa eniten ääniä. Uudenmaan 42 hengen edustajaryhmä on pitänyt jo ennakkoon 5 kokousta ja vielä huomenaamulla on kuudes ennen varsinaisen kokouksen alkua.
Mielipiteissä ryhmän sisällä on paljon hajontaa. Eilen keskustelimme kolme tuntia säännöistä ja henkilövalinnoista.
Koeäänestyksessä kaksi kolmasosan enemmistö ryhmästä kannatti, vastoin puoluehallituksen esitystä, neuvoa-antavan jäsenäänestyksen ottamista sääntöihin. Hieman tiukemmassa kättennostossa enemmistö oli nykyisen kolmen vuoden puoluekokous periodin kannalla, vaikka puoluehallitus esittää kahta vuotta. Itse olin molemmissa asioissa enemmistön joukossa. Tuntuu kuitenkin siltä, että vaikutusmahdollisuudet SDP:n tulevaisuuteen ja puoluekokouksen päätökseen ovat vähäiset.
Junttamiehet ja naiset ovat valmistelleet puoluekokousta vanhaan malliin. Auktoriteetteihin vedotaan jatkuvasti. Erityisesti juntataan vanhaan malliin henkilökysymyksiä aina puheenjohtajasta puoluehallituksen jäseniin. Puheenjohtajakysymyksessä kortit ovat levällään. Paljon on vielä myös epätietoisia jäseniä ja myös puoluekokousedustajia. Vaikka suuri ehdokasmäärä on rikkaus, on se myös vesittänyt johtajavalintaa. Jotenkin on tuntunut, että puheenjohtajakampanjasta puuttui jotakin ?
Kenestä uusi SDP:n puheenjohtaja on vielä asia, jota ei kukaan tiedä?
Erkki Tuomioja on selvästi suosituin niin jäsenten kuin edustajien joukossa. Häntä vastaan on kuitenkin anti Tuomioja – liike. Se ajaa puheenjohtajaksi Jutta Urpilaista ja Mia-Petra Kumpulaa. Tämä asetelma on pudottanut yllättäen Tarja Filatovin hieman syrjään Tuomiojan ykköshaastajan asemasta.
Hieman on ihmetyttänyt ay-miesten voimakas kampanja Kumpulan puolesta. Nuorisoliitto on jakaantunut puoliksi Tuomiojan ja Urpilaisen kesken. Naisliitto tukee laimeasti Filatovia ?
Kokemuksensa perusteella kykeneviä puoluejohtajia on Tuomiojan ja Filatovin lisäksi Johannes Koskinen. Koskinen on myös Tuomiojan ohella monella tavoin ihanteellisen ”nuhteeton” työväenjohtaja. Itse painotan johtajavalinnassa kykyä, en imagoa. Imago-seikkoja tuotiin voimakkaasti esille eilisessä Uudenmaan kokouksessa. Erityisesti niin tekevät Urpilaisen ja Kumpulan kannattajat. Filatovin puolesta pidettiin viisaita puheenvuoroja. Eniten puhuttiin Tuomiojan puolesta.
SDP:n puheenjohtajuus näyttää olevan kolmen kauppa. Suosikki Tuomioja vastaan imagotähti Urpilainen ja kokenut Filatov. Jonkinlainen yllätysmahdollisuus on Kumpulalla. Ensimmäisellä äänestyskierroksella Tuomioja on ykkönen, mutta ei luultavasti saa yli puolta äänistä. Toisella kierroksella hän saattaa hävitä. Onko silloin puheenjohtaja ennakkosuosikki Urpilainen, kokenut Filatov vai yllättäjä Kumpula ? Se selviää perjantaina.
Itse asetin ehdokkaista eturiviin Johannes Koskisen, Tarja Filatovin, Jutta Urpilaisen ja Erkki Tuomiojan. Johanneksella ei ole riittävästi kannatusta. Hän olisi hyvä puoluevaltuuston puheenjohtaja. Toivon Erkki Tuomiojan valintaa. En ole kuitenkaan pettynyt, jos valinta kohdistuu Tarja Filatoviin tai Jutta Urpilaiseen.
Risto Kuisma