Kurkistus: Nälänhätä

Kurkistus: Kun ei toimi
29 huhtikuun, 2008
Joonas Kuisma jälleen palkintopallille motocrossin Suomen Cupissa
11 toukokuun, 2008

Kurkistus: Nälänhätä

NälänhätäMaailma on täynnä vääriä asiantuntijoita. Yhtä paljon on myös sinisilmäisiä päättäjiä, jotka uskovat vääriä asiantuntijoita. Poliittiset päättäjät ovat erityisen helppoja houkutella mukaan ”huuhaa – asiantuntijoiden” kelkkaan. Nykymaailman suurimmaksi maailmanlopun ongelmaksi on nostettu ilmastonmuutos. Vaikka se on totta, on ilmiötä ja sen seurauksia liioiteltu aivan poskettomasti.
Vielä suurempi huijaus ovat biopolttoaineet, joilla kuulemma estetään ilmastonmuutos. Biopolttoaineet ovat viemässä maapallon nälänhätään. Se on totta jo nyt, vaikka se ei koske meitä etuoikeutettua joukkoa. Biopolttoaineiden tuotanto on johtanut ruokapulan pahenemiseen, ruuan hinnan voimakkaaseen nousuun ja nälkämellakoihin. Elintarvikkeiden hinnankorotukset koskevat meitäkin. Me selviämme niistä, mutta maapallon väestön suuri enemmistö ei selviä.
Biopolttoaineiden tuotanto on myös kiihdyttämässä ilmastonmuutosta, vaikka sillä piti olla päinvastainen vaikutus. Sademetsiä hakataan laajasti bioviljelyn alta pois ja näin kiihdytetään ilmastopäästöjä. Suurin hulluus on, että biopolttoaineiden tuotanto kuluttaa keskimäärin enemmän energiaa, mitä niistä saadaan. Eli bioenergian tuotanto ei vain lisää ilmasto-ongelmia, vaan lisää myös energiaongelmia.
Täytyy ihmetellä päättäjien arvostelukykyä niin Suomessa, EU:ssa kuin koko maailmassa. Itse näin jo vuosikausia sitten biopolttoaineiden tuotannon heikkoudet. Puhuin niistä niin eduskunnassa kuin Pohjoismaiden Neuvostossa, mutta pääosin kuuroille korville. Olen puhunut ja kirjoittanut asiasta jatkuvasti myös julkisesti, mutta palaute on ollut pääosin kielteistä.
Nyt näyttävät mielipiteet myös politikkojen piirissä olevan kääntymässä. Mutta vasta nyt, kun on tehty jo suuria virheitä. Kuka niistä ottaa vastuun? Kuka vastaa nälän ja nälkämellakoiden uhreille ? Kuka vastaa verovarojen tuhlauksesta huuhaa-hankkeisiin ? Mitä tehdään esimerkiksi Nesteen biodieselhankkeelle, jonka menestys on perustunut biopolttoaineiden pakkokäyttöön ? Biopolttoaineiden pakkokäyttö on pakko purkaa ja silloin biopolttonesteiden markkinat romahtavat.
Risto Kuisma