Kurkistus: Muutoksen aikaa

Kurkistus: Porvarihallitus
4 huhtikuun, 2007
Kurkistus: Hallitus vankka – SDP kriisissä?
24 huhtikuun, 2007

Kurkistus: Muutoksen aikaa

Muutoksen aikaaMurheellisista eduskuntavaaleista on kulunut neljä viikkoa. Vaalitappion jälkeen mieliala on ollut melko matala. Muutkaan arkipäivän tapahtumat eivät ole sitä kohottaneet: pikemminkin päinvastoin.
Vein Tuijan tänä aamuna Porvoon Sairaalaan. Edessä on lonkkaleikkaus. Toivottavasti kaikki menee hyvin.
Tuijalla on edessä parhaassakin tapauksessa monen kuukauden sairasloma. Lonkka on vaivannut Tuijaa pahoin jo melkein vuoden ajan. Jos kaikki menee hyvin, vaivat poistuvat.
Pojanpoikamme Joonas on menossa keskiviikkona myös leikkaukseen Sairaala Ortoniin. Hän kaatui motocrossharjoituksissa viime viikolla Virossa ja solisluu meni poikki. Nyt siihen laitetaan leikkauksessa metallilevy, joka sitten syksyllä poistetaan. Urheiluun tulee muutaman viikon tauko ja kilpailukausi jää kevään osalta väliin. Tänään Joonas meni kuitenkin jälleen kouluun käsi kantositeessä ja olkapää kipeänä.
SAK vietti viikonloppuna 100-vuotisjuhlia. Suomen Kuvalehti haastatteli minua siitä, mikä on SAK:n asema ja merkitys nyt ja tulevaisuudessa. Kun nyt miettii kansanedustajakokemuksen pohjalta sitä, mitä itse osaa ja tietää parhaiten, on tuloksena ammattiyhdistystoiminta ja laajemmin työmarkkinakysymykset.
Nyt olen viisaampi ja kokeneempi kuin silloin, kun olin kaksikymmentä vuotta ay-liikkeen palveluksessa.
Tuolle tietotaidolle ei taida kuitenkaan olla kysyntää: Tai onhan sitä pienessä määrin, sillä tällä viikolla jatkan Finncomin lentäjien työehtosopimusneuvotteluja. Se on sitä asiantuntijatoimintaa, jota tein myös kansanedustajavuosien ajan.
Pornaisten kunnanjohtajan virka on auki. Muutamat kuntalaiset ja kunnalliset päättäjät ovat kehottaneet minua hakemaan virkaa. Olen kysyjille vastannut, että lupaan harkita asiaa vakavasti, jos selvä enemmistö päättäjistä sitä haluaa. Minä taidan kuitenkin kuulua väärään puolueeseen. Ehkä ikäkin voi olla joillekin este. Ehkä minua pidetään ylipätevänä. Oma kotikunta, jossa olen itse päättäjänä, on kuitenkin sellainen erikoistapaus, että olen joutunut asialla vaivaamaan päätäni.
Uusi hallitus on ministerinimiä vaille valmis. Hallitusohjelma ei vaikuta kovin erikoiselta. Aika näyttää, mihin hallitus Suomea ohjaa. Auki on myös se, miten maamme poliittinen ilmasto muuttuu. Selvää on kuitenkin mielestäni se, ettei SDP saa oppositiossa automaattisesti lisäkannatusta. Tarvitaan muutosta. Ilman sitä sosialidemokraateille seuraavista vaaleista ei tule voittoa, vaan uusi tappio.
Risto Kuisma