Kurkistus: Mussolini, Hitler, Putin……..?

Kurkistus: Sattumuksia ja muuta mietittyä
30 syyskuun, 2007
Kurkistus: Nobelin rauhanpalkinnon alamäki
17 lokakuun, 2007

Kurkistus: Mussolini, Hitler, Putin……..?

Mussolini, Hitler, Putin……..?Sekasorto ja mennyt suuruus ovat oivia kasvualustoja itsevaltiaille. Saksa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, samoin Italia, olivat menettäneet valtiollisen suuruutensa. Yhteiskunta noissa entisissä suurvalloissa oli enemmän ja vähemmän sekavassa tilassa.
Vallitsi demokratia, mutta monien kansalaisten mielestä kansanvalta ei kyennyt tuomaan riittävään yhteiskunnallista vakautta. Monet haaveilivat myös menneiden suuruuden päivien palauttamista. Puhuttiin myös historian virheiden korjaamisesta.
Mussolini ja Hitler vastasivat vahvat johtajan kaipuuseen. Molemmat nousivat valtaan demokraattisesti. Sen jälkeen he mitätöivät muut poliittiset puolueet, kavensivat mielipiteenvapautta, rajoittivat järjestöjen toimintaa, puuttuivat lehdistöön, lisäsivät valtion otetta taloudesta jne.
Lopputuloksena oli yhden puolueen järjestelmä ja itsevaltius. Mitä sitten seurasi, on lähihistoriasta tuttua.
Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän kehitys on noudattanut yllättävän paljon samaa kulkua kuin kehitys maailmansotien välisenä aikana Italiassa ja Saksassa.
Neuvostoliiton romahdus toi Venäjälle demokratian, mutta myös sekasorron. Se vei Venäjältä aseman suurvaltana. Romahdus hajotti myös mahtavan valtion. Jeltsinin Venäjä oli vapaa, mutta ei vakaa.
Putin on vähitellen, mutta melko nopeasti, kääntänyt Venäjän kehityksen suunnan. Seuraavien vaalien jälkeen Venäjällä ei ole jäljellä kuin yksi varteenotettava puolue. Jo nyt tilanne Venäjällä on se, että Putinin sana on laki. Oppositio on heikko ja vailla toimintamahdollisuuksia.
Jeltsinin yksityistämä talous on Putinin toimin yhä enemmän valtion ohjauksessa. Sama koskee mediaa. Vapaa tiedonvälitys on lähes kadonnut. Järjestöjen toimintavapauksia on voimakkaasti rajoitettu. Toisinajattelijat ovat taas joutuneet maanpakoon, kuten kommunismin aikana.
Ei ollut minulle minkäänlainen yllätys, että viime viikolla Putin vahvisti aikomuksensa pysyä edelleen vallassa. Yllätys minulle oli se, että Suomen pääministeri Matti Vanhanen antoi lausunnon, jossa hän piti asiaa Suomen kannalta hyvänä. Tosin samanlaisia lausuntoja antoivat Euroopan johtajat myös silloin kun Hitler ja Mussolini vakiinnuttivat asemaansa maittensa vahvoina johtajina.
Demokratia, kansanvalta, ei ole helppo valtiomuoto. On sanottu, että valistunut itsevaltius olisi paras valtiomuoto.
Ongelmana itsevaltiudessa on se, millä taataan , että itsevaltias on valistunut. Historian esimerkit itsevaltiaista ovat kammottavat. Siitä huolimatta kansalaiset kannattavat vahvoja johtajia, jopa itsevaltiaita, kuten Putinin kansansuosio Venäjällä nyt osoittaa.
Me suomalaiset ja koko maailma voi tietysti toivoa sinisilmäisesti, että Putin olisi tuollainen valistunut itsevaltias. Minua kuitenkin kylmää, kun ajattelen historian valossa tulevaa Venäjän kehitystä.
Risto Kuisma