Kurkistus: Motocrossia

Kurkistus: Vappuna 2009
28 huhtikuun, 2009
Kurkistus: Vaalijännitystä ?
15 toukokuun, 2009

Kurkistus: Motocrossia

MotocrossiaHuomenna 16 vuotta täyttävä pojanpoikani Joonas on pystynyt harjoittelemaan ja kerran jopa kilpailemaan pääsiäisenä sattuneen loukkaantumisen jälkeen. Harjoitusleirillä Virossa, heti ensimmäisenä päivänä, kaatumisen jälkeen Joonaksen oma pyörä iskeytyi kovalla voimalla lantioon. Ruhjevammojen takia Joonas oli pari vuorokautta sairaalassa. Liikkuminen oli senkin jälkeen pitkään hankalaa. Parin viikon päästä hän pystyi menemään kouluun. Ilmeisesti luita ei murtunut, vaikka ensin lääkärit niin luulivat . Ruhjevammat ovat pahat. Nivelet ja jänteet ovat lisäksi vääntyneet ja mm olkapää lähti pois paikoiltaan. Täydelliseen toipumiseen voi mennä lääkärien arvion mukaan jopa kaksi kolme kuukautta. Harjoittelu on kuitenkin kivun puitteissa sallittua.
Viime viikonloppuna Joonas kilpaili toipilaana Raumalla juniorien MXJ:n Suomen Cupissa. Sarja vastaa aiempaa motocrossin Nuorten Suomen Mestaruussarjaa. Eräsijoitukset 22 ja 6 olivat hyvät puolikuntoiselta toipilaalta. Kilpailussa oli mukana melkein 80 ajajaa, jotka karsivat kahdessa ryhmässä. Joonas oli oman ryhmänsä aika-ajona suoritetussa karsinnassa 5.
Ensimmäisessä erässä Joonas kaatui alkukierroksilla kaksi kertaa ja tippui 40 ajajan joukossa sijalle 39, josta nousi maaliin mennessä sijalle 22. Toinen erä sujui paremmin. Lähdössä Joonas oli neljäs ja nousi kolmannella kierroksella sijalle 3. Podiumsijalla hän ajoi lähes koko kilpailun, mutta lopussa toipilaan kunto alkoi pettää ja hän joutui kamppailemaan sijoista 3-7 ja päätyi maaliin sijalla 6.
Itse osallistuin Raumalla Motocrossin Veteraanien Suomen Cupiin. Veteraaneilla on kaksi luokkaa V40 ja V50. Olen 62-vuotiaana reilusti ”yli-ikäinen” V50 luokkaankin. Yli 50-vuotiaiden luokassa tulin 21 kilpailijan joukossa molemmissa erissä sijalle 18. Voittajalle tuli tappiota kaksi kierrosta ja olin viimeinen maaliin tullut. Yhteispisteissä 6 pisteellä tuli myös sija 18. Seuraavan cupin osakilpailu on jo sunnuntaina 10.5 Turussa ja aion taas katsoa motocrossia ”sisältäpäin” kilvanajajana.
Myös Joonas ajaa Turussa lauantaina 9.5 kansallisen MXJ-luokan kilpailun. Samaan aikaan hänellä olisi ollut Moottoriliiton valmennusryhmien harjoitusleiri. Joonas ei pysty juoksemaan eikä oikein tekemään mitään fyysisiä harjoituksia, joten hänen on jätettävä leiri väliin. Turun kilpailusta hän hakee ajotuntumaa, koska loukkaantumisen takia on ajoharjoittelukin jäänyt Yhdysvaltojen leirin jälkeen hyvin vähäiseksi. Talven USA:n leiri sujui hyvin ja antoi hyvät lähtökohdat kilpailukauteen, mutta loukkaantuminen romahdutti tilanteen. Itselleni USA:n kuukauden leiri oli hyvä kuntokuuri ja tutustuminen amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Samalla sain hyvän kielikylvyn.
Minulle motocross merkitsee kuntoilua. Ajan motocrossia ja enduroa tavallisesti, jos aikataulu sallii, 3-4 kertaa viikossa.. Talvella hiihdin, mutta juoksu ei oikein onnistua. Leikattu polvi ei kestä pitkiä juoksulenkkejä ainakaan kovin usein. Painoakin on kertynyt liikaa parin vuoden takaisen polvileikkauksen jälkeisen pakollisen juoksutauon aikana. Harjoitteluni on kallistunut enemmän voimaharjoittelun puolelle. Käsien ja ylävartalon kunto onkin parempi kuin aiemmin. Voi olla, että juoksemieni maratonien määrä ei enää lisäänny nykyisestä kolmestakymmenestä.
Olen ollut innokas motocrossin seuraaja, penkkiurheilija ja harrastaja jo 1960-luvulta lähtien. Kun poikani Karri kilpaili motocrossissa 1984-1991 aina MM-tasolle asti, motocross täytti silloisen vähäisen vapaa-aikani. Nyt 2000-luvulla on Joonaksen kilpailujen mukana käynyt samoin. Tuskin kukaan on aloittanut motocrossissa kilpailu-uraa niin myöhään kuin minä. Ajoin ensimmäiset kilpailuni 58-vuotiaana vuonna 2005. Loukkaannuin tammikuussa 2006 ja seuraavan kilpailun ajoin vasta elokuussa 2008.