Kurkistus: Mitä mieleen vuodesta 2008 ?

Kurkistus: Jouluna 2008
23 joulukuun, 2008
Kurkistus: Kriisi – Odotuksia, pelkoja ja toiveita
6 tammikuun, 2009

Kurkistus: Mitä mieleen vuodesta 2008 ?

Mitä mieleen vuodesta 2008 ?Vähitellen olen alkanut tottua aiempaa verkkaisempaan elämänmenoon. Yli kolmekymmentä vuotta merkittävä työ hallitsi elämääni. Tilanne muuttui äkisti, kun kansanedustajan paikan uusiminen neljännen kerran jäi 49 äänen päähän. Jos Kimmo Kiljunen valitaan ensi kesäkuussa EU-parlamenttiin, tilanne muuttuu ja palaan syksyllä eduskuntaan. Kun asiassa on tuo ”jos”, en sitä ainakaan vielä ajattele.
Kokouksia ja menoja on riittänyt edelleen niin, että välillä on tullut ajatus vähentää niitä rajusti.
Jos eduskuntavaalit olivat ikävä tappio, on sen jälkeen tullut monta mukavaa vaalivoittoa. Maaliskuussa voitto tuli HOK-Elannon vaaleissa, huhtikuussa SDP:n puoluekokousedustajien vaaleissa ja lokakuussa kunnallisvaaleissa. Karjalan Liiton liittokokouksessa minut valittiin edelleen varapuheenjohtajaksi, samoin jatkan Myllyhoitoyhdistyksen puheenjohtajana.
Kotikunta, Karjalan Liitto ja Myllyhoitoyhdistys ottavat merkittävän osan ajastani myös ensi vuonna. Oma aikansa menee seurakunnan, HOK-Elannon, Finnfundin, Raatikon ja muutaman muun yhteisön asioissa.
Tietenkin oma oikeudellinen asiantuntijayritykseni työ on tärkeää. Sen työn määrä riippuu paljon asiakkaista.
Talouskriisi oli vuoden merkittävin uutinen. Erilaisia ”huuhaa-uutisia” vuoteen mahtui suuri joukko. Oli Kanervan tekstiviestikohu, ilmastouutisten huuhaata, jälkijättöistä vaalirahoituskohua ynnä muuta.
Lehdistö elää rappion aikaa. Sanomalehdistä on tullut iltapäivälehtiä ja iltapäivälehdistä juorulehtiä. Uutisointi on hyvin pinnallista. Laatulehtien aika on ohi. Vielä muutama vuosi sitten pidin laatulehtinä mm Helsingin Sanomia ja Suomen Kuvalehteä. Nyt tuo epiteetti laatulehti on niidenkin kohdalla kyseenalainen. Laadukasta suomalaista tiedonvälitystä löytyy nykyään ehkä eniten YLE:n Teema-kanavalta.
Mukavaa seurattavaa vuoden varrella oli vanhimman lapsenlapseni Joonaksen, 15v, menestys motocrossissa. Kun olen mukana taustajoukoissa Motocrossteam Kuismassa, se tuo lisää jännitystä. Kesällä vietin kymmeniä päiviä motocrossradoilla. Itse olen ajanut kuntomielessä crossia läpi vuoden 2-3 kertaa viikossa. Ajoin jopa kesällä yhden virallisen veteraanien Suomen Cupin motocrosskilpailun.
Vuoden huonoin asia on ollut yhä lisääntyvä ahneus. Yritysmaailmassa ahneudesta on tehty jo hyve. Rahan ansaitseminen, hintaan mihin hyvänsä, on nostettu aatteen asemaan. Vaikka olen itse yrittäjä ja ollut jo yli kymmenen vuotta myös Yrittäjäjärjestön jäsen, ei yrittämisestä ole yhteiskunnan johtavaksi aatteeksi. Yrittäminen on työtä ja taloudellista toimintaa, jonka pitää perustua terveisiin arvoihin ja niistä nouseviin aatteisiin. Yrittäminen ei ole arvo eikä aate, vaan ainoastaan yksi työnteon organisointitapa.
Talouskriisin syy on ahneus. Toivottavasti tämä totuus selviää kaikille meneillään olevassa kriisissä. Jos niin käy, on paljon opittu. Rahasta ei ole elämän päämääräksi eikä edes epäjumalaksi.
Risto Kuisma