Kurkistus: Mitä kuuluu?

Myllyhoitopäivä -avauspuhe
26 lokakuun, 2007
Kurkistus: Autovero
6 marraskuun, 2007

Kurkistus: Mitä kuuluu?

Mitä kuuluu ?Mitä kuuluu, on kysymys joka minulle esitetään nykyään usein. Eduskuntavaaleista on kulunut reilu puoli vuotta. Jäin valitsematta neljännelle kaudelle äärimmäisen täpärästi.
Mitään uutta työtä tai uraa ei ole, ainakaan vielä, kohdalleni
osunut. Olen tehnyt asiantuntijan, konsultin ja lakimiehen töitä samaan tahtiin kuin viime vuosina tein kansanedustajan työn ohessa.
Työtoimisto Risto Kuisma Oy on toiminut vuodesta 1994 alkaen. Alussa tein siinä töitä päätoimisesti, mutta 1995 alkaneiden kansanedustajavuosien aikana toiminta on hiipunut. Yritys on kuitenkin toiminut säännöllisesti ja täyttänyt tarkoituksensa ammattitaitoni ylläpitäjänä.
Minulle on kertynyt melkoisesti luottamustehtäviä. Ne työllistävät lähes päivittäin. Olen mm Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Karjalan Liiton hallituksen varapuheenjohtaja, Uudenmaan Karjalaseurojen piirin puheenjohtaja, Pornaisten kunnanvaltuuston jäsen ja valtuustoryhmän puheenjohtaja, Pornaisten kirkkoneuvoston ja -valtuuston jäsen, Laukkosken Työväenyhdistyksen puheenjohtaja, Finnfundin hallintoneuvoston jäsen, HOK-Elannon hallintoneuvoston jäsen jne.
Tuija oli lonkkaleikkauksessa huhtikuussa ja menee nyt toiseen leikkaukseen marraskuussa. Minulle ovat siirtyneet monet kotityöt. Olen jonkinlainen omaishoitaja.
Puuhaa riittää, kun naapuritalossa asuvat lapsenlapset ovat meillä ”toisessa kodissaan” päivittäin. Kolme lastenlasta, iältään 2-, 4- ja 14 vuotta tuovat paljon touhua ja vipinää, mutta paljon myös iloa.
Politiikka sekä kotimaan ja maailman tapahtumia olen seurannut tiiviisti. Politiikan tiivis seuraaminen ja siihen osallistuminen nostavat välillä mieleen vaalitappion. Muutoin se on jo painunut taka-alalle. Elämänmuutos on ollut suuri. Muutos tuntuu suurelta, koska siihen en ollut varautunut. Muutos ei ollut itse päätetty. Se oli uutta elämässäni.
En ole koskaan haaveillut eläkkeestä tai eläkevuosista. Työttömänä olen ollut viimeksi nuoruudessani 1960-luvun lopulla.
Minulla on paljon kokemusta työmarkkinatoiminnasta, politiikasta ja yleensä yhteiskunnasta. Luulisi sille ja tiedoilleni ja taidoilleni olevan hyödyllistä käyttöä. Nyt ne menevät pääosin hukkaan. Olen 60-vuotias, mutta olen erinomaisessa työkunnossa. En ole itseäni markkinoinut enkä mihinkään pyrkinyt. Olen siinä puuhassa huono.
Kuntoilua ja harrastuksiani olen jatkanut vanhaan malliin. Motocrossiin ja enduroon on nyt riittänyt aikaa entistä enemmän
Risto Kuisma