Kurkistus: Miksi olen eläinten ystävä ?

Eduskunta: Kysymys: Yksityisestä pysäköinninvalvonnasta
9 helmikuun, 2011
Eduskunta: Kysymys: Ruuhkamaksuista
15 helmikuun, 2011

Kurkistus: Miksi olen eläinten ystävä ?

Kurkistus 11.2.2011Miksi olen eläinten ystävä ?
Kun minun pitää määritellä itseni urani, harrastuksieni ja muun sellaisen kautta, lisään usein viimeiseksi määreeksi ” eläinten ystävä”. Tunnen eläimiä kohtaan samanlaista voimakasta empatiaa kuin ihmisiä kohtaan. Minun mielestäni ihminen on perimmiltään vain yksi eläinlaji. Monien mielestä tämä on väärä käsitys. Kun olen kristitty, on tässä käsityksessä ihmisestä, yhtenä eläinlajina, nähty ihmisen pyhyyden kieltämistä. Itse ajattelen kuitenkin, että nämä ajattelijat ovat vääriä profeettoja.
Eläimet ovat kuuluneet elämääni aina: siis yli 60 vuoden ajan. Lapsuuden suurperheessäni oli aina kissoja ja koiria. Ensimmäinen työpaikkani oli renkipoikana naapuritalossa. Tein hevosilla maataloustöitä, hoidin eläimiä; lehmiä, lampaita, sikoja, kanoja, ankkoja, hanhia ja tietysti kahta työhevosta. Talvella tein hevosen kanssa myös metsätöitä eli ajoin puita metsästä tienvarteen.
Oman perheeni jäseninä on ollut vuodesta 1975 alkaen yksi tai kaksi koiraa. Koirien ehdoilla olemme hakeneet asuinpaikkamme ympäristöstä, joissa koirilla on hyvät elinolot. Viimein 1993 muutimme Helsingistä maalle. Koirat olivat painava syy muuttoon. Koirat ovat olleet rakkaita. Olen tehnyt joka aamu kymmenien vuosien ajan koirien kanssa aamulenkin. Näitä yhteisiä lenkkejä on kertynyt tuhansia. Jokaisen koiran kuolemaa olen itkenyt. Kun melkein 15 vuotta elänyt saksanpaimenkoira Qatro kuoli 2003, tuhkasin hänet, hautasin koiratarhaan ja laitoin hautakiven.
Olin 1990-luvulla perustamassa Eduskunnan eläinsuojeluryhmää, jonka perustajajäsen olen. Olen kansanedustajan pitänyt aina, kun se on ollut mahdollista, esillä eläinten asiaa. Olen ollut myös kahteen otteeseen eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Valiokunnalle kuuluu mm eläinsuojelu. Jotain parannuksia hallituksen esityksiin sain yhteistyössä erityisesti Erkki Pulliaisen kanssa.
Minulla on tuleviin eduskuntavaaleihin 12 – kohdan ohjelma. Ohjelman seitsemäs kohta kuuluu:
Luonto ja eläimet ovat arvokkaita:
– eläinsuojeluun tehoa.
– nuukuus kunniaan.
– pois liioiteltu ilmastonmuutos – huuhaa.
Risto Kuisma
Kansanedustaja (sd)
Oikeustieteen kandidaatti