Kurkistus: Miksi olen eläinten ystävä ?

Kirjat, kirjoittaminen ja lukeminen on minun juttuni
2 tammikuun, 2019
Eduskuntavaalit; Oikeudenmukaisuus
16 tammikuun, 2019

Kurkistus: Miksi olen eläinten ystävä ?

Kun minun pitää määritellä itseni urani, harrastuksieni ja muun sellaisen kautta, lisään usein viimeiseksi määreeksi ”eläinten ystävä”. Tunnen eläimiä kohtaan samanlaista voimakasta empatiaa kuin ihmisiä kohtaan. Minun mielestäni ihminen on perimmiltään vain yksi eläinlaji. Monien mielestä tämä on väärä käsitys. Kun olen kristitty, on tässä käsityksessä ihmisestä, yhtenä eläinlajina, nähty ihmisen pyhyyden kieltämistä.  Ajattelen kuitenkin, että nämä ajattelijat ovat vääriä profeettoja.

Eläimet ovat kuuluneet elämääni aina. Lapsuuden suurperheessäni oli aina kissoja ja koiria. Ensimmäinen työpaikkani oli renkipoikana naapuritalossa. Tein hevosilla maataloustöitä, hoidin eläimiä; lehmiä, lampaita, sikoja, kanoja, ankkoja, hanhia ja tietysti kahta työhevosta. Talvella tein hevosen kanssa myös metsätöitä eli ajoin puita metsästä tienvarteen.
Oman perheeni jäseninä on ollut vuodesta 1975 alkaen yksi tai kaksi koiraa. Koirien ehdoilla olemme hakeneet asuinpaikkamme ympäristöstä, joissa koirilla on hyvät elinolot.  Muutimme 1990-luvulla Helsingistä maalle. Koirat olivat painava syy muuttoon, kun asutus Helsingin Vanhassa Puistolassa tiivistyi.

Koirat ovat olleet rakkaita. Olen tehnyt joka aamu kymmenien vuosien ajan koirien kanssa aamulenkin. Näitä yhteisiä lenkkejä on kertynyt tuhansia. Jokaisen koiran kuolemaa olen itkenyt. Kun melkein 15 vuotta elänyt saksanpaimenkoira Qatro kuoli 2003, tuhkasin hänet, hautasin koiratarhaan ja laitoin hautakiven. Samoin kuin Jankka ( Bianca ) kuoli 2011 niin hänet tuhkattiin ja hautasin hänet Virolahden mökin tontille ja istutin haudalle männyn.
Olin 1990-luvulla kokoamassa Eduskunnan eläinsuojeluryhmää, jonka perustajajäsen olen. Kansanedustajana pidin  aina, kun se oli mahdollista, esillä myös eläinten asiaa. Olin  kahteen otteeseen eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Valiokunnalle kuuluu mm eläinsuojelu. Joitain parannuksia hallituksen esityksiin sain valiokunnassa eduskuntavuosina yhteistyössä erityisesti Erkki Pulliaisen kanssa.

Nykyinen koira, jo kuudes saksanpaimenkoira, Doris on valloittanut sydämeni; tunne on molemminpuoleista. Doris nukkuu sänkyni alla tai sänkyssäni, jos voi ja saa luvan; luvattakin, kun onnistuu kipuamaan  sänkyyn  nukkuessani. Doris seuraa minua kotona, mökillä ja kaikkialla, jos se on mahdollista. Kun olen pois, Doris on jonkin aikaa alakuloinen, mutta kun vaimoni Tuija on kaverina niin Doriksen elämä hymyilee. Doris kuitenkin odottaa minua, kuuntelee autojen ääniä ja käy pihaportilla ym. Voi sitä riemua, kun palaan kotiin tai mökille. Aiemmat koiramme olivat enemmän ”Tuijan koiria”, kun minä olin enemmän pois kotoa.

Olen joskus todennut, että koirat ovat parhaita terapeutteja, kun on surua ja murhetta.

Risto Kuisma, eduskuntavaaliehdokas, sdp