Kurkistus: Mietteitä politiikasta juhannuksena

Puhe Karjalaisilla Kesäjuhlilla Kuopiossa
13 kesäkuun, 2009
Kurkistus: Karjalaisuus kiinnostaa
25 kesäkuun, 2009

Kurkistus: Mietteitä politiikasta juhannuksena

Mietteitä politiikasta juhannuksenaTimo Soini on Suomen ykköspopulisti, mutta lehtien kertoman perusteella Sauli Niinistö on politiikan populistisarjan hyvä kakkonen. Kolmannesta podium paikasta kilpailee suuri joukko vihreitä. Populismilla sinänsä ei alunperin ollut poliittisena terminä kielteistä leimaa, vaikka se on nyttemmin saanut sellaisen leiman. Populismiin kielteisen sävyn on luonut sen edustajien enemmistön linja: suuret puheet – pienet teot.
Vaalirahaa koskevat paljastukset ovat selittäneet paljon sitä, minkä koin itse vaalien alla vaikeaksi ja epämiellyttäväksi. Eduskuntavaalikampanja on kallis, jos on tosissaan pyrkimässä kansanedustajaksi. Kampanjan rahoittamiseen en itse löytänyt koskaan oikein mitään hyviä keinoja. Taloudellista tukea tuli käytännössä vain henkilökohtaisilta ystäviltä. Puolue ei tukenut lainkaan, vaan päinvastoin puolueella piti maksaa osuus vaalipiirin ehdokkaiden yhteismainonnasta. Puoluetuesta ei ole mitään apua yksittäiselle ehdokkaalle. Seminaarinkin järjestin, mutta rahallinen tulos oli huono. Kaiken kaikkiaan vaalirahoituksen kokoaminen vei kohtuuttoman paljon aikaa ja energiaa.
Puolueiden kärkipoliitikoille rahojen kokoaminen näyttää olleen paljon helpompaa. Lisäksi he saavat jo ”viran puolesta” vaalitukea monessa muodossa.
Kun en itse viime vaaleissa raaskinut laittaa omia rahojani likoon riittävästi, putosin äärimmäisen täpärästi eduskunnasta. Minulla oli paljon hyviä tukijoita, mutta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta he eivät ole varakkaita. Olen myös erittäin huono ”kerjäläinen”, joka ei onnistunut hankkimaan ketään muutakaan tuohon ikävään tehtävään.
Julkisuuteen tulleet tiedot erityisesti keskustan vaalirahoitus touhusta ovat pöyristyttäviä. Paksu on nahka, jos kaikki menee ilman poliittisia johtopäätöksiä eli eronpyyntöjä.
Mediamaksu on uskomattoman tyhmä ja epäoikeudenmukainen hanke. Jos YLE tarvitsee yhteiskunnan tukea, on budjettirahoitus halpa ja oikeudenmukainen keino. Erillinen tasasuuruinen pakollinen mediamaksu on erittäin epäoikeudenmukainen. Varattoman pitää maksaa sama kuin miljonäärin. Mitä ja kenen oikeudenmukaisuutta se on. Hävettää, että ilmeisesti SDP:kin kannattaa esitystä. Maksu peritään niiltäkin, jotka eivät televisiota omista tai maksa veroja. Kohta ilmeisesti säädetään pakollinen mediamaksu myös lehdille; tasapuolisuuden vuoksi. Jos Ylen rahoitusta ei voida muuten hoitaa, on parempi lopettaa koko laitos tai myydä se eniten tarjoavalle.
Suuret kunnat vaikeroivat talousahdingossa. Oma syy. Niillä on ollut esimerkiksi Pornaisiin verrattuna suhteellisesti paljon suuremmat tulot. Olisi ollut mahdollisuus kerätä varoja pahan päivän varalle. Nyt kun yhteisöverotulot ovat romahtaneet, ovat Espoo, Vantaa ja Helsinki, mutta myös Porvoo, pulassa. Pornainen on joutunut tähänkin asti selviytymään ilman mainittavia yhteisöverotuloja, joten meillä ei ole suuria ongelmia. Taloustilanne on tämän vuoden talousarvion mukainen, eikä näkyvissä ole pakkoa repiä budjettia auki. Tilanne voi muuttua, jos työttömyys kasvaa ja tuloverotuotto supistuu. Jos niin käy, suurten kuntien ongelma kärjistyy vielä entisestään.
Terve talous; menot tuloja myöten, on tärkein sääntö taloudessa. Se koskee yksityistaloutta, mutta yhtä paljon myös julkista taloutta. On järkevää varautua huonojen aikojen varalle, on toinen tärkeä taloussääntö, joka on liian usein unohtunut julkisessa taloudessa.
Risto Kuisma