Kurkistus: Menoa Murrietassa, CA

Kurkistus: Kohti Nevadaa
28 helmikuun, 2009
Kurkistus: Temeculan laaksosta katsottu
9 maaliskuun, 2009

Kurkistus: Menoa Murrietassa, CA

Menoa Murrietassa, CAAmerikassa ja Kaliforniassa olen ollut Joonaksen kanssa nyt kolme viikkoa. Asiana on ollut Joonaksen motocrossleiri. Oma roolini on huoltajan ja peräänkatsojan. Pääosassa on ollut – minullakin – motocross. Takana on kymmenen, parin kolmen tunnin, ajokertaa. Lihakset ovat hellät ja kipeät. On tullut otettua kuntokuuri. Jo alkupäivinä loukkasin nurin menossa reiteni. Se ei meinaa parantua. On turvoksissa, jäykkä ja sitä särkee. Välillä tuntuu, että se on paranemaan päin, mutta tähän asti se on ollut turhaa toivetta. Turvotus jatkuu.
Tänään emme ole radalla. Joonas ja muut pojat menivät lähikaupunkiin Coronaan suurelle mikroautoradalle. En viitsinyt lähteä mukaan . Kävimme jo alkupäivinä ajamassa lähiradalla kilpaa ja se riitti tällä kertaa, sitä lajia huvitusta. Teen omia töitäni tyhjässä rauhallisessa talossa. Muutoin täällä on ollut melkoista vilskettä. Meidän suomalaisten lisäksi on ruotsalaisia, tanskalaisia, irlantilaisia, italialainen ja englantilainen ja tietysti amerikkalaisia mekaanikkoja ym. henkilökuntaa.
Eilen irlantilaiset pitivät pienet juhlat raikui ja samoin äänekäs puhe.
Porukka vaihtuvuus on myös melkoista. Oleskeluajat vaihtelevat viikosta viiteen kuukauteen. Nyt yhdessä 12.2 saapuneiden suomalaisten oleskelu vaihtelee kolmesta kuuteen viikkoon. Elämä on kansainvälistä. Englanti on talon kieli. En itse tahdo kaikkea puhetta kovin helposti ymmärtää, mutta selvitty on. Porukka on nuorta. Kolmekymppisiä harrastelijoita ja kahdenkymmenen kahta puolta olevia huipulle pyrkiviä motocrossareita. Iän suhteen olen aivan omassa sarjassa. Radalla olen samoin todellinen veteraani nuorten joukossa.
Kävin päivällä ajelemassa kaupungissamme, Murrietessa, toisella vuokra-autoistamme, Chervolet Impalalla. Auto on aivan upouusi amerikkalainen. Toinen automme on Toyota Highlander, 7 hengen katumaasturi /tila-auto. Molemmissa autoissa on automaattivaihteet ja muut Amerikan herkut. Liikenne täällä sujuu hyvin. Tiet ovat hyviä. Tässä ikuinen kesä auttaa; ei ole routavaurioita. STOP -merkkejä käytetään paljon. Usein on kaikilla ajosuunnille STOP -merkki ja risteyksestä jatketaan pysähtymisjärjestyksessä. Liikenneympyröitä täällä ei ole. En niitä kaipaa. Liikenteen suurin ongelma on ruuhkat. Liikenneruuhkat ovat itse asiassa myös koko Kalifornian suurin ongelma.
Täällä oli viikonloppuna todellinen neljän päivän hellekausi. Viralliset lämpötilat olivat + 28 – 31 C. Kyllä tarkeni, kun ajoi vielä motocrossia. Takapihan uima-allas oli tarpeen. Nyt lämpö on normaalin + 20 C:n vaiheilla.
Hintataso täällä on ehkä yleisesti ottaen Suomea halvempi. Ruoka ja muu päivittäistavara on halvempaa kuin kotimaassa. Ehkä myös ravintolahinnat ovat pienempiä. Vaatteita saa edullisesti valtavista merkkitavaroiden Outlet-myymälöistä. Bensa ei maksa kuin vajaa puolet Suomen hinnoista.
Autot ja moottoripyörät ovat halpoja. Motocrossvarusteiden hinnat ovat selvästi Suomea halvempia. Kaupat ja kauppakeskukset ovat uskomattoman suuria; samoin niiden tavaravalikoimat. Mutta kyllä täälläkin matkalaiselta rahaa kuluu. Ilmoitetut hinnat ovat aina verottomia ja vasta kassalla lisätään paikallinen vero, yleensä alle 10 prosenttia hintalapun hinnasta.
Olen kirjoittanut yhdessä Joonaksen kanssa matkasta päivittäin blogia Joonaksen nettisivuille: www.joonaskuisma.net. Sivuilla on ollut kävijöitä yllättävän paljon. Motocrossharjoittelu ja elämä Kaliforniassa kiinnostaa.
Internet ja läppäri ovat hyviä työkaluja. Suomen uutisistakin pysyy helposti ajan tasalla. Toisaalta niistä ei pääse enää eroon, kuten joskus aiemmin, ennen nettiaikaa.
Risto Kuisma