Kurkistus: Lumien tuomaa

Kurkistus: Kunnon talvi
8 tammikuun, 2010
Kurkistus: Liikkumisen vapaus
20 tammikuun, 2010

Kurkistus: Lumien tuomaa

Lumien tuomaaKylmää on ollut ja lunta Pornaisissa ja Virolahdella on noin 40 senttiä. Lumi on pöpperöistä, joten hiihtoladut eivät ole parhaat mahdolliset. Suoja tiivistäisi lumen ja sitten hiihtoladut saisi hyvään kuntoon. Virolahdella olen hiihtänyt meren jäällä. Se on ollut umpihankihiihtoa tai sitten hiihto moottorikelkkojen urissa.
Kunto on noussut vaikka, hiihto on ollut enemmänkin rämpimistä. Hiihtotunteja on tullut melko paljon. Olen päässyt taas reilun tunnin keskimääräisen päivittäisen hikoilun rytmiin. Parhaina päivinä kuntoilua on tullut neljä viisi tuntia, kun olen ottanut lumityöt kuntoilun kannalta.
Olen ajanut metsässä ja pellolla moottoripyörällä enduroa. Se on pöpperölumessa hankalaa jam raskasta. Kunnon spooreja ei ole oikein muodostunut ja kevyt lumi ei ole tasoittanut maaston epätasaisuuksia ja kesäisiä renkaan uria. Lumessa ja spooreissa ajo moottoripyörällä tuntuu myös oudolta, kun pariin talveen sitä ei ole juurikaan harrastanut.
Talven keskeltä lähden nyt viikoksi lämpimään. Finnfundin hallintoneuvosto vierailee Intiassa. Tutustumme kohteisiin, joihin tämä valtion kehitysrahoittaja on sijoittanut tai joita se on lainoittanut. Vierailemme Delhissä ja Chennaissa. Pääkaupunki Delhissä päivälämpötilat ovat 20 asteen kahta puolta ja Chennaissa vastaavasti 30 asteen kahta puolen. Intia on iso maa ja Delhin ja Chennain etäisyys on lähes 3000 kilometriä. Ohjelma on tiivis aaamusta myöhäiseen iltaan, mutta jonkinlaisen tuntuman maahan reissulla saa.
Finnfundin hallintoneuvosto kävi edellisen kerran tutustumismatkalla neljä vuotta sitten. Silloin kävimme Afrikassa; Keniassa, Tansaniassa ja Sansibarilla. Milenkiintoinen matka. Hallintoneuvoston puheenjohtajana on kansanedustaja Pertti Salolainen, joka on myös eduskunnan ulkoasiain valiokunnan puheenjohtaja. Hallintoneuvoston kahdestatoista jäsenestä puolet on kansanedustajia.
Kokoukset ovat taas täyttäneet kalenterini ja lähes kaikki illat. Joulunaikaan oli runsaan parin viikon tauko kokouksissa. Nyt on taas tottumista menojen rytmiin. Kun on monessa mukana, niin kalenteri täyttyy. Luottamustehtävien karsimisessa en ole onnistunut. Joistakin olen luopunut, mutta samanverran on tullut uusia. Välillä menot kyllästyttää, mutta ei sitä näköjään poissakaan osaa olla. Maailmanparantajan vika ei ole vielä minusta irronnut.
Risto Kuisma