Kurkistus: Liikkumisen vapaus

Kurkistus: Lumien tuomaa
17 tammikuun, 2010
Kurkistus: Intiasta
27 tammikuun, 2010

Kurkistus: Liikkumisen vapaus

Kurkistus 20.1.2011Liikkumisen vapaus
Tällaisessa harvaanasutussa ja suurten etäisyyksien maassa kuten Suomessa, auto- ja polttoaineverotuksen tulisi olla alhainen. Erillisestä autoverosta tulisi luopua kokonaan. Autoista ja moottoripyöristä perittäisiin vain arvonlisävero, kuten muistakin tavaroista. Erilliseen autojen ja moottoripyörien ylimääräiseen rangaistusveroon ei ole mitään todellista perustetta.
Maanteiden rakentamiseen ja erityisesti kunnostukseen on osoitettava selvästi enemmän rahaa. Osa maamme teistä on päässyt pahasti rappeutumaan. Ongelma koskee erityisesti pienimpiä teitä Etelä-Suomessa. Liikenteen maksamia suuria veroja tulee käyttää nykyistä enemmän liikenteen hyväksi.
Ruuhkamaksuja ja tietulleja ei tarvita. Ne ovat Suomessa täysin järjetön vaihtoehto. Tietullien perimiskustannukset ovat Suomen vähäisillä liikennemäärillä suhteettoman suuret verrattuna muuhun Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Suomessa autoilulta peritään ilman tietullejakin liikaa veroja ja maksuja.
Liikenneturvallisuuden kannalta olisi tärkeää, että rattijuoppousraja olisi 0-promillea. Huume- ja lääkehörhöt ovat suuri liikenneturvallisuusriski, johon täytyy puuttua nykyistä tehokkaammin. Liikenteen kameravalvonta ei korvaa poliisin liikennevalvontaa.
Liikennepoliisin tulisi suunnata työnsä nykyistä enemmän nopeuden tutkavalvonnasta muihin liikenneturvallisuusongelmiin. Ulkomaisen liikenteen, erityisesti venäläisten rekkojen ja muiden autojen turvallisuuteen ja kuntoon tulisi puuttua nykyistä ankarammin. Rajavalvontaa tulee tehostaa.
Liikkumisen vapaus on yksi kansalaisten perusoikeuksista. Nykyinen korkea auto-, moottoripyörä- ja polttoaineverotus uhkaa tätä kansalaisten perusvapautta. Auto on useimmille kansalaisille välttämätön väline työn, opiskelun ja lasten kuljettamisen kannalta. Tämän välttämättömyyden tulisi näkyä myös liikenteen verotuksessa, joka on nyt erityisesti pieni- ja keskituloisten kannalta sietämättömän ankaraa.
Risto Kuisma
Kansanedustaja (sd)
Eduskunnan liikennevaliokunnan jäsen
AKT:n puheenjohtaja 1978-1994