Kurkistus: Lepsua Venäjän politiikkaa

Kurkistus: Juhannusjuttuja
22 kesäkuun, 2008
Kurkistus: Vuoden 2008 kesävirolahtelainen
16 heinäkuun, 2008

Kurkistus: Lepsua Venäjän politiikkaa

Lepsua Venäjän politiikkaaVirolahdella, rajan pinnassa, on pakosta tullut pohdittua Suomen Venäjän politiikkaa. Täällä rajan kirot ovat konkretiaa. Niistä myös kansan keskuudessa puhutaan.
Rekkajonot raivostuttavat. Maantiellä saa likkua henkensä kaupalla. Tilanne on huonontunut jo yli 15 vuoden ajan. Nyt ongelmat ovat levinneet myös Lappeenrannan ja Imatran seuduille. Siellä jonoihin ei ole vielä totuttu ja alistuttu, kuten täällä Haminan seudulla. Luumäessä jo kapinoitiin kansalaisten voimin. Täällä ei enää jakseta eikä enää uskota parannukseen. Minä ja monet muut alkavat olla perin väsyneitä asiasta puhumiseen ja kirjoittamiseen.
Kauttakulkuliikenteestä on paljon enemmän vahinkoa kuin hyötyä, kun laskelmissa otetaan mukaan kaikki seuraukset; myös ne, joita ei voi rahalla mitata. Rekkajonot ovat karkottaneet Kaakkois-Suomesta paljon hyödyllistä toimintaa. Mikä sen menetyksen arvo on alueen kunnille, yrityksille tai ihmisille, on mahdoton mitata. Jos rekkajonot olisivat olleet totta jo 1980-luvun alussa, en minäkään olisi täältä kesämökkiä hankkinut.
Vähintä, mitä pitäisi tehdä on rekkajonojen siirtäminen Venäjän puolelle. Yhtä välttämätöntä olisi periä kauttakulkuliikenteeltä maksut, jotka vastaisivat liikenteen aiheuttamia kustannuksia. Venäjä ei ole EU:n jäsen, joten ministeriöiden vetoaminen toimettomuudessa EU-sääntöihin on hätävale. Ei muuta kuin toimeksi. Kansan mitta alkaa olla täynnä. Kauttakulkuliikenteestä hyötyvät vain harvat, mutta kärsivät sadat tuhannet ihmiset.
Rekkaruuhkat eivät ole ainoa Suomen lepsun Venäjän politiikan ongelma. Venäjä asetti yksipuolisesti puutullit. Venäläiset ostavat Suomen rajaseuduilta maata, mutta suomalaisille se ei ole mahdollista. Massiiviset raakaöljynkuljetukset uhkaavat itäistä Suomenlahtea ympäristökatastrofilla. Venäjä ajaa väkisin läpi kaasuputkea Suomen alueelle Suomenlahden pohjaan.
Suomessa eletään edelleen neuvostoaikaa. Lepsuillaan, kun pitäisi selvittää asiat jämptisti. Venäläiset eivät lepsuilua arvosta, vaan halveksivat sitä ja käyttävät sitä hyväkseen. Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen sentään hieman yrittää hoitaa asioita kytkemällä yhteen puutullit ja rekkaliikenteen. Valitettavasti näyttää, että virkamieseliitti ja kokoomus vetävät häneltä maton jalkojen alta.
Nuha tai mikä tämä tauti liekään, on jatkunut nyt kuusi viikkoa. Viime viikolla kävin Virolahdella lääkärissä. Sain antibioottikuurin, mutta lääkäri kertoi, että luultavasti kyse on viruksesta, johon lääkkeet eivät tehoa. Hän sanoi , että pahimmassa tapauksessa, jos minulla on huono onni, vaiva voi jatkua jopa puoli vuotta. Voi kauhistus; saa nähdä. Kun ei ole voinut kuntoilla kuuteen viikkoon ja olo on heikko, ei tässä kohta elämän laadusta ole mitään jäljellä. Kesä menee sairastellessa.
Risto Kuisma