Kurkistus: Lakko Nokialla – ja Stalinin palvontaa Intiassa

Kurkistus: Intiasta
27 tammikuun, 2010
Kurkistus: Ärsyttävää
12 helmikuun, 2010

Kurkistus: Lakko Nokialla – ja Stalinin palvontaa Intiassa

Lakko Nokialla – ja Stalinin palvontaa IntiassaVierailin Finnfundin hallintoneuvoston mukana tammikuun lopulla Intiassa. Kävimme tutustumassa tämän Suomen valtion kehitysrahoittajan yhteistyökumppanien toimintaan. Ohjelmassa oli mm vierailu Nokian Chennain tehtaille. Tämä vuonna 2006 avattu tehdas on Nokian kymmenestä puhelintehtaasta suurin. Se työllistää 8000 työntekijää. Puhelimia tehtaassa valmistetaan yli 100 miljoonaa kappaletta vuodessa. Työntekijöistä 70 prosenttia on naisia. Keskipalkka on 100 euroa kuukaudessa. Se vastaa Intian keskipalkkaa. Kun vierailimme muissa yrityksissä, ne ilmoittivat kysyttäessä selvästi korkeampia palkkatasoja.
Elementtitehdas VME ilmoitti keskipalkaksi 250-260 euroa kuukaudessa. Kun mainitsimme Nokian ilmoittaman 100 euroa, he sanoivat, ettei heillä ole 100 euron työntekijöille käyttöä. Myös tuulivoimalatehdas WinWind ilmoitti työntekijöidensä keskipalkaksi 250 euroa kuukaudessa. Vaikka Intian hintataso on alhainen, tuntuvat palkat pieniltä. Tosin Intiassa työnantajat ovat velvollisia kustantamaan työntekijöilleen ilmaiset työmatkat ja ilmaisen aterian.
Nokian vierailu jäi torsoksi, sillä tehtaalla oli lakko. Tehtaalla parveili kymmeniä vartioliikkeiden miehiä ja poliiseja. Lakkolaisia ei näkynyt. Näytti, että olimme tehneet yli kahden tunnin bussimatkan tehtaalle turhaan. Tehtaalle ei päässyt. Viimein pääsimme alueelle, mutta jouduimme tyytymään tehtaan PowerPoint esittelyyn . Aiempien kokemusten mukaan Nokia on hyvin kitsas esittelemään asioitaan; niin oli nytkin. Asioista kerrotaan vain minimi ja kysymyksiin vastataan kitsaasti. Nokian vieraanvaraisuus on huomiota herättävän niukkaa. Jotenkin Nokian touhuista ja asenteesta ulkopuolisiin on minulle jäänyt vuosien varrella vaikutelma ylimielisyydestä.
Nokian lakon syy oli, epävirallisten tietojen mukaan, yksittäisen työntekijän irtisanomisesta alkanut kiista. Se oli laajentunut ja lakkoa oli alkanut tukea paikallisen poliittisen valtapuolueen ammattiyhdistyssiipi. Intiassa on erittäin tiukka, suuria yrityksiä koskeva lakimääräinen työntekijöiden irtisanomissuoja. Intian ammattiyhdistysliike on kuitenkin melko heikko. Nokian työntekijätkin olivat liittyneet ammattiliittoon vasta aivan äskettäin.
Nokian, VME:n ja WindWindin lisäksi vierailimme myös muissa Finnfundin yhteistyöyrityksissä mm Bharti Telessä, Wärtsilä-Indiassa ja SREI Finanacessa. ”Oppaanamme” oli Finnfundin Etelä-Aasian edustaja PhD Ananad K. Sethi. Intiassa on paljon korkeasti koulutettua väkeä. Sethi on siitä, hyvä esimerkki. Hänellä on peräti kolme tohtorintutkintoa. Kaksi intialaisista yliopistoista ja yksi yhdysvaltalaisesta huippuyliopistosta. Hän on erittäin sivistynyt vanhempi herrasmies. Osoittautui, että hän on myös syvällinen hindu. Hän vei meidät Chennaissa hindulaiseen ravintolaan, joka oli kuin temppeli. Ruoka oli aitoa ja perinteellistä ja ateria hindulainen. Kaikki oli kasvisruokaa, sillä lihan syönnin uskonto kieltää; samoin alkoholi on kielletty .
Intia kiinnostaa suomalaisia . Siellä on lähivuosina vieraillut koko valtion johto, pääministeristä alkaen. Nytkin samaan aikaan meidän kanssamme oli ministeri Linden. Tapasimme hänet ja hänen liikemiesseurueensa Suomen Delhin suurlähetystön illallisilla. Intia on ottanut sen paikan, joka Kiinalla oli 1990-luvulla. Intia on uusi, kiinnostava maa, joka tarjoaa suuria mahdollisuuksia; tai ainakin niin luullaan.
Poliittisesti tämä maailman suurimmaksi demokratiaksi sanottu maa on ihmeellinen. Chennai on 60 miljoonana asukkaan Tamil Nadun osavaltion pääkaupunki. Sen pääministeri on Stalin. Hänen poikansa, myös Stalin, on ensimmäinen varapääministeri. Toinen poika, edelleen Stalin, on koko Intian liittohallituksen ministeri Delhissä. Isä ja poika Stalinin kuvia oli Chennai täynnä. Samanlaista henkilöpalvontaa en ole nähnyt missään muualla maailmassa. Stalin nimi on lainattu Neuvostoliiton diktaattori Stalinilta. Intian alkuaikojen pitkäaikainen pääministeri Nehru piti Neuvostoliittoa poliittisena esikuvanaan. Kommunistit ovat edelleen vahva poliittinen voima Intiassa. He pitävät valtaa mm Tamil Nadun naapurivaltiossa Keralassa.
Intia oli kokemus isolla K:lla. Lomalle en kuitenkaan Intiaan lähtisi. Köyhyys ja kurjuus koskettavat minua liikaa.
Risto Kuisma