Kurkistus: Kylmää

Joonas Kuisma loukkaantui – kausi ohi
28 elokuun, 2008
Kurkistus: Kunnanvaltuustoon ?
8 syyskuun, 2008

Kurkistus: Kylmää

KylmääKesä, jota ei tullut, on ohi. Alkoi syksy ja syyskuu. ”Ilmaston lämpeneminen on ihmiskunnan suurin ongelma”, ovat toitottaneet lähes kaikki torvet jo vuosia. Luonto ja elämä itse elää toisen totuuden mukaan. Kesä on ollut ennätyskylmä ja sateinen; ainakin Itä-Uudeltamaalta ja Lounais-Karjalasta katsoen. Tänä aamuna lämpömittari näytti nollaa. Eilen motocrosskilpailujen katsomossa Salossa paleli, vaikka päällä oli pitkät alushousut ja tuplavaatetus.
Suomeen sopii kerrallaan vain yksi totuus; ehkä vain yksi ongelma. Se on nyt ilmastonmuutos. Vuosisadan suurin ”huijaus”. Saarnasin vuosia biopolttoaine-huumaa vastaan; nyt asian oikea puoli on jo osittain paljastunut.
Maapallon suurin ongelma on liikakansoitus, jonka yksi oire, ei edes pahin, on ilmastonmuutos. Pahempia oireita ovat köyhyys, nälkä, väkivalta, sairaudet ja sodat. Jos väestönkasvu saadaan kääntymään väestönlaskuun, ongelmat, kuten ilmastonmuutos lievenevät. Suomessa taas liian pientä väestönkasvua pidetään suurena ongelmana. Yritetään lisätä syntyvyyttä ja maahanmuuttoa, kun pitäisi toimia päinvastoin. Työvoimaa – ihmisiä – käsitellään näissä suunnitelmissa kuten raaka-ainetta.
SDP:n kannatus ei ole lähtenyt kasvuun. Se ei ole minulle yllätys, vaikka moni kesäkuun puoluekokouksessa Hämeenlinnassa tuntui pitävän sitä itsestäänselvyytenä. Syksy ja kuntavaalit näyttävät suunnan. ”Unelmista todeksi” on hyvä teema, mutta menestykseen tarvitaan aitoa innostusta.
Laukkoskella ja Pornaisissa kunnallisvaalinäkymät ovat melko hyvät. Uusia ehdokkaita luottamustehtäviin on aiempia vaaleja enemmän. Vaikka monet kokeneet luottamushenkilöt luopuvat, ovat näkymät toiveikkaat. Pornaisten Laukkosken yli 100-vuotias Työväenyhdistys on saanut myös uusia jäseniä. Meillä paikallisesti on merkkejä aidosta innostuksesta.
Yhdysvalloissa valmistaudutaan presidentinvaaleihin. Hilary Clinton olisi ollut hyvä ehdokas ja hyvä presidentti. Barak Obaman heikkous on vähäinen kokemus. Veikkaan, että maailman ainoan suurvallan seuraava presidentti on John McCain.
Kotielämässä oli ikävä juttu, kun Joonas loukkasi lapaluunsa. Kilpailukausi loppui ennen aikojaan. Joonaksen hyvä menestysputki katkesi ja sarja jäi Suomen Cupin osalta kesken. Viime vuonna Joonasta leikattiin kolme kertaa, nyt lapaluun hiusmurtumaan riittää – ennusteen mukaan – neljän viikon lepo. Jo reilun parin viikon jälkeen urheilu voi jatkua.
Risto Kuisma