Kurkistus: Kuntabyrokratiaa

Kurkistus: Auttavatko krapularyypyt lamaan ?
28 tammikuun, 2009
Kurkistus: Epäoikeudenmukaista politiikkaa
9 helmikuun, 2009

Kurkistus: Kuntabyrokratiaa

KuntabyrokratiaaKävin eilen oman kunnan terveyskeskuksessa. Tosin kaikissa papereissa luki; jopa lääkereseptin päiväyksessä, Mäntsälä ja Mäntsälän terveyskeskus. Olin kuitenkin tukevasti Pornaisissa.
Vaikka menin terveyskeskukseen selkävaivojeni takia, niin kunnan luottamushenkilönä ja nykyisenä kunnanhallituksen puheenjohtajana katselin asioita silläkin silmällä. Vuoden alussa Mäntsälä ja Pornainen muodostivat Mustijoen Perusturvan, jossa Mäntsälä on isäntäkunta. Yhtymä muodostettiin pakon edessä. PARAS -hanke vaati vähintään 20 000 hengen väestöpohjaa. Pornaisten päättäjien enemmistö valitsi yhteistyökumppaniksi Mäntsälän; vastoin kuntalaisten tosiasiallisen enemmistön tahtoa. Äänestäen ja osin kiivaiden keskustelujen synnyttämä päätös näkyi myös syksyn kunnallisvaalien tuloksessa.
PARAS -hankeen päämäärä oli tehostaa ja parantaa kuntien palveluja. Perimmäinen tarkoitus oli kuntien yhdistäminen. Tulos on yleisestikin ja myös Pornaisten osalta päinvastainen. Jo etukäteen on arvioitu, että Pornaisten perusturva tulee uudessa mallissa kalliimmaksi kuin entisessä. Myös hallintobyrokratia lisääntyy ja syntyy uusi turha ja kallis väliporras kuntalaisten ja palvelujen väliin. Kuntalaiset maksavat veroina kohonneet kulut. Yleinen on myös pelko palvelujen huononemisesta. Mäntsälän ja Pornaisten perusturvan yhdistämisestä aiheutui myös merkittäviä kertaluonteisia kuluja. Vaikka niihin osoitettiin ylimääräisiä määrärahoja, ei kaikki, mm tietojärjestelmät, näytä ainakaan alkuun toimivan toivotulla tavalla. Järjestely loukkaa myös perustuslaissa säädettyä kunnallista itsehallintoa: hieman yli puolet kunnan budjetista siirtyy isäntäkunnan hallintaan.
Kun uusi malli on toiminut vasta kuukauden, ei johtopäätösten aika ole vielä. Toivottavasti kaikki menee paremmin, mitä odotetaan ja pelätään. Ainakin eilen sain selkävaivaani hyvää palvelua. Alaselkä rupesi vihoittelemaan viime viikon torstaina ja paheni päivä päivältä. Lepo ei auttanut eikä edes lauantain hieronta; päinvastoin hieronta pahensi tilanteen niin, että sen paremmin liikkuminen kuin nukkumineenkaan ei onnistunut. Maanantai aamuna soitin terveyskeskuksen päivystykseen ja pääsin lääkärin tutkittavaksi jo 09.40. Terveyskeskuksessa oli töissä kaksi nuorta lääkäriä. Ammattitaitoisesti selkävaivani määriteltiin selkälihasten tulehdukseksi. Syynä lienee – liian innokkaasta hiihdosta ja muusta liikunnasta johtunut -ylirasitus. Samalla kun jouduin selän kanssa ongelmiin huomasin, miten minulla ei ole ollut selkävaivoja lähes pariinkymmeneen vuoteen. ”Onnen huomaa vasta, kun sen menettää”.
Pornaisilla on isäntäkunta Mäntsälän perusturvalautakunnassa varapuheenjohtaja ja kaksi jäsentä. Eilen kunnanhallitus asetti uuden kuntaohjaus toimikunnan, jonka tärkein tehtävä on ohjata, tukea ja seurata Mustijoen Perusturvan toimintaa. Toimikunnan työ kohdistuu myös muihin yhteisöihin, joissa kunta on mukana. Niitä ovat mm KUUMA -kuntien yhteistyö, Pornaisten , Askolan, Myrskylän ja Pukkilan yhteinen rakennusvalvonta ja ympäristösuojelu sekä muiden kuntayhtymien ja vastaavien toiminta. Toimikunnan jäseninä ovat luottamushenkilöistä kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtaja sekä kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja virkamiehistä kunnanjohtaja ja sihteerinä hallintojohtaja . Tavoitteena on selkeyttää kunnan tahdon muodostusta ja tukea kunnan ulkopuolisissa elimissä toimivia kunnan edustajia.
Risto Kuisma