Kurkistus: Kunnon talvi

Kurkistus: Vuosi vaihtui väkivallan varjossa
1 tammikuun, 2010
Kurkistus: Lumien tuomaa
17 tammikuun, 2010

Kurkistus: Kunnon talvi

Kunnon talviViime viikkojen maailman havannointi ei kerro ilmaston lämpenemisestä, vaan enemmänkin meillä Suomessa on ollut ongelmia kylmyydestä. Kunnon talvi on mukava, mutta moni ei panisi pahaksi, jos ilma olisi hieman lämpimämpi. Eilen uutisoitiin, että 2000-luvulla tuulet ovat olleet aiempaa heikompia. Ilmastonmuutoksen on sanottu synnyttävän rajuja tuulia. Niin ei ole käynyt. Koko ilmastonmuutoksen osalta omat epäilyni ovat lisääntyneet.
Ilmaston ja sään muutokset ovat luonnollisia. Sää muuttuu, mutta ilmeisesti nykyiset muutokset sopivat hyvin luonnon kiertokulkuun. On hyvin kyseenalaista, mikä merkitys muutoksiin on ihmisten toimilla. Varmaan joku merkitys, mutta luultavasti mitättömän pieni. Ilmastonmuutoksen seurauksia pidetään ennusteissa huonoina, mutta yhtä hyvin voitaisiin ajatella ilmaston lämpenemisen parantavan säätä ja tuovan siten hyötyjä.
Suurin seuraus ilmastonmuutos huuhaa-puuhastelusta on ollut valtava verovarojen tuhlaus. Tuulivoimaan, biopolttoaineisiin ynnnä muuhun puuhasteluun on laitettu valtavasti julkista rahaa, jolle olisi ollut parempaa käyttöä. Erilaiset yritykset ja liikemiehet ovat käyneet kuin korpit helpon yhteiskunnan rahan kimppuun.
Ihmiskunnan suurin ongelma on nälänhätä ja sen seuraukset: sodat, väkivalta, sairaudet, pakolaisuus ja hallitsematon ja tarpeeton muuttoliike. Nälänhädän suurin syy on liiallinen väestökasvu. Se on myös mahdollisen ihmisistä johtuvan ilmastonmuutoksen todellinen syy.
Ilmeisesti VR ja muu raideliikenneväki on uskonut ilmaston lämpiämiseen, kun se ei selviä kunnialla normaalista suomalaisesta talvesta. Myös maanteiden talvisen kunnossapidon taso on laskenut. Oma osansa laadun laskuun lienee myös kaluston ulkomaisilla hankinnoilla. Julkisten tehtävien kilpailutus on myös lähes aina laskenut palvelujen laatua.
Olen hiihtänyt meren jäällä. Mukavaa, mutta pyryssä melko kylmää kuntoilua. Tuisku on tukkinut ladut. Hiihto on ollut raskasta, mutta kunto on noussut. Välillä olen hiihdellyt pikkuteitä pitkin, jotka ovat olleet aurauksen jäljiltä hyviä hiihtobaanoja. Jokapäiväiset lumityöt ovat olleet hyvää kuntoilua
”Latujen hiihtäjä on latujen vanki, vapaata on vain umpihanki.”
Risto Kuisma