Kurkistus: Kunnanvaltuustoon ?

Kurkistus: Kylmää
1 syyskuun, 2008
Kurkistus: Yritysten yhteiskuntavastuu on kadonnut ?
15 syyskuun, 2008

Kurkistus: Kunnanvaltuustoon ?

Kunnanvaltuustoon ?Pitkän harkinnan jälkeen allekirjoitin eilen suostumukseni ehdokkaaksi Pornaisten kunnanvaltuustoon. Tällä hetkellä olen sosialidemokraattien ja vihreiden yhteisen valtuustoryhmän puheenjohtaja. Valtuuston jäsen olen ollut kolme kautta; 12 vuotta eli lähes koko ajan, jonka olen asunut Pornaisissa.
Ehdolle asettuminen ei ollut itsestään selvää. Perheessä ei kannustettu ehdokkuutta; päinvastoin minulta toivottiin toista ratkaisua. Vaimoni Tuija luopui kunnallispolitiikasta jo neljä vuotta sitten. Olimme 1990-luvulla molemmat Pornaisten valtuuston jäseniä. Oma kunnallispoliittinen harrastukseni alkoi jo 1960 – luvun lopulla Kouvolassa ja jatkui 1970- luvulla Helsingissä.
Kevääseen 2007 asti olin 12 vuotta päätoiminen poliitikko. Kansanedustajana oli luontevaa ja hyödyllistä, niin omalta kuin Pornaisten kannalta, olla mukana kunnalliselämässä. Nyt tilanne on toinen. Olen ollut viimeisen vuoden lähes päätoiminen luottamustehtävieni ”hoitaja”. Minulla on ollut mahdollisuus käyttää melkoisesti aikaa moniin erilaisiin luottamustehtäviin, joihin vuosien varrella olen päätynyt. Pieni yhden miehen asiantuntijayritykseni ei ole minua täysin työllistänyt, kun en ole halunnut palata ”käräjäjuristiksi”. Kansanedustajan työn jatkuminen oli äärimmäisen täpärällä; 49 äänen päässä. Nyt olen ensimmäinen varamies.
Kun olen ollut Pornaisten Laukkosken Työväenyhdistyksen puheenjohtajana aktiivisesti etsimässä ehdokkaita ja suunnittelemassa vaaleja, on vaikeaa jäädä itse pois. Oma motiivini yhteiskunnan parantamiseen ei ole sammunut, vaikka toiminnan vuosia on takana neljäkymmentä. Kunnanvaltuustossa voin vaikuttaa oman kunnan asioihin, vaikka päätökset harvoin ovat täysin oman mielipiteeni mukaisia.
Pornaisten sosialidemokraattien nykyisestä yhdeksästä kunnanvaltuutetusta näyttää jäävän tehtävästä pois tavallista enemmän eli puolet. Uusille on tilaa. Osittain on kysymys myös sukupolven vaihdoksesta, kun moni pitkään mukana ollut valtuutettu luopuu tehtävästä.
Uusia ehdokkaita olemme saaneet niin, että sdp:n listalla Pornaisissa ehdokkaita näyttään olevan suunnilleen saman verran kuin neljä vuotta sitten. Ehdokasjoukko on nuorentunut ja naisistunut. Monipuolisesta ehdokasjoukosta pääosa on 30 ja 50 ikävuoden väliltä. Listallamme on myös muutama sitoutumaton ehdokas. Taidan olla ehdokasjoukon vanhin ja valtuustovuosiltani kokenein.
Ehdokaslistat jätetään runsaan viikon päästä 16.9, joten joukkomme saattaa vielä kasvaa. Ensi lauantaina 13.9 on joka toinen vuosi pidettävät suositut Pornaisten Messut, jotka tälläkin kertaa ovat paikallisen kunnallisvaalikamppailun lähtölaukaus. Messuilla on kaikilla Pornaisten poliittisilla ryhmillä omat osastonsa. Paikalla on paljon ehdokkaita. Messuohjelmaa kuuluu kunnallispoliittinen paneelikeskustelu, jossa olen mukana sosialidemokraattien edustajana.
Eilen kokoonnuimme sos.dem. ehdokasjoukolla runsaslukuisina Laukkosken Työväentaloon. Suunnittelimme vaaleja, vaalilehteä ja viimeistelimme paikallista vaaliohjelmaa. Pertti Runolinna valokuvasi meidät yhdessä ja erikseen. Näkymät ja tunnelmat olivat hyvät. Kun saamme mukaan vielä yhden ”vanhan” ja pari uutta ehdokasta, on kaikki hyvin.
Risto Kuisma