Kurkistus: Kunnan tulevaisuuden suunta?

Kurkistus: Synkkää politiikkaa
24 elokuun, 2007
Kurkistus: Totuuden puhujalla ei ole ystäviä
12 syyskuun, 2007

Kurkistus: Kunnan tulevaisuuden suunta?

Kunnan tulevaisuuden suunta ?Pornaisten kunnalliset päättäjät ovat tähän asti olleet yksimielisiä siitä, että Pornaisten tulee säilyä omana itsenäisenä kuntana.
Vaaraa kunnan itsenäisyyden menettämisestä ei ole viime vuosina ollutkaan.
Nyt kuntauudistus, ns. PARAS-hanke, on laittanut kunnan itsenäisen päätöksenteon ja koko olemassaolon vaakalaudalle. Samaan suuntaan ovat vaikuttaneet kunnan oman talouden huonot näkymät. Niiden taustalla on ollut erityisesti kunnan hallitsematon väestönkasvu.
Valtio asettaa kunnan väestöpohjavaatimukseksi 20 000 asukasta. Jos se ei täyty, niin edessä on kuntaliitos tai vähintään liittoutuminen sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta.
Kun Pornaisten osalta perusturvan osuus on yli 60 prosenttia kunnan budjetista, ei kunnallisesta demokratiasta ole paljon jäljellä, jos tuosta joudutaan luopumaan. Itsenäisen kunnan mielekkyys on silloin vaakalaudalla, vaikka tahtoa itsenäiseen kuntaan olisi vaikka kuinka paljon.
Nyt mietitään, minkä kunnan kanssa liittoudutaan. Vaihtoehtona on joko Mäntsälä tai Sipoo. Kunnan johto näyttää kallistuvan Mäntsälän kannalle.
Kuntalaisten keskuudessa Sipoon suunnalla näyttää olevan paljon suurempi vetovoima.
Pornaislaisten luonnollinen työssäkäynti – ja asiointisuunta
on pääkaupunkiseutu. Matka sinne kulkee useimmiten Sipoon kautta. Mäntsälää enemmän asiointi ja kulkeminen suuntautuu Sipoon ohella myös Porvooseen ja Järvenpäähän.
Jos perusturvan osalta palveluissa liittoudutaan Mäntsälän kanssa, merkitse se, että mahdollinen myöhempi kuntaliitos tapahtuu myös sinnepäin.
Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Putus näkyy lehden mukaan sanoneen, että liittoutuminen Mäntsälän kanssa merkitsee liittoutumista pääkaupunkiseudun ja Kuuma-kuntien suuntaan. Erikoista maantiedettä, jos Pornaisista katsoen pääkaupunkiseutu on Mäntsälän suunnassa.
Mäntsälä on Kuuma-kunta, mutta ei se muuta maantieteellisiä tosiasioita.
Lautakunnan puheenjohtaja on samoin sanonut Sipoon merkitsevän liittoutumista Itä- Uudellemaalle. Sipoo on kuitenkin Pornaisten länsipuolella, joten suunta on enemmän länteen kuin itään ja ennenkaikkea kohti pääkaupunkiseutua.
Kunnan itsenäisyys on Pornaisten päätavoite. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että yhteistyö palveluissa suuntautuu asukkaiden kannalta järkevään suuntaan.
Nyt on vaarana kehityskulku, jossa huomaamme olevamme joku päivä osa Mäntsälän kuntaa. Palvelut on silloin haettava pääosin Mäntsälän kirkonkylältä.
Risto Kuisma