Kurkistus: Kolmekymmentä vaikutusvaltaisinta henkilöä

Kurkistus: Taivaan tuuliin ja muita Uuden vuoden ajatuksia
3 tammikuun, 2008
Kurkistus: Usko vai ateismi ?
17 tammikuun, 2008

Kurkistus: Kolmekymmentä vaikutusvaltaisinta henkilöä

Kolmekymmentä vaikutusvaltaisinta henkilöäEräs lehti esittelee lähiaikoina sivuillaan 100 vaikutusvaltaisinta suomalaista. Listan muodostaa asiantuntijaraati, jonka jäseneksi sain kutsun. Jokainen raadin jäsen nimeää 30 omasta mielestään tällä hetkellä kaikkein vaikutusvaltaisinta suomalaista.
Raadin jäsenille annettiin vaikutusvallan mittarien kriteerit. Niihin kuuluivat vaikutus siihen, mitä asioita henkilö voi nostaa pinnalle yhteiskunnalliseen keskusteluun tai arkiseen kahvipöytäkeskusteluun sekä miten henkilö voi vaikuttaa lainsäädäntöön, kansalaisten tapoihin, kulutukseen ja mielenkiinnon kohteisiin sekä ihmisten talouteen.
Omien ehdokkaiden nimeäminen ei ollut niin helppoa kuin aluksi ajattelin. Nimiä tuli mieleen paljon enemmän kuin 30 henkilöä. Toisaalta muistinvaraisesti eivät välttämättä kaikki nimet nousseet paperille. Oli mietittävä ja käytettävä apuna matrikkeleita. Henkilöt piti laittaa myös järjestykseen.
Ykköseksi nostin pääministerin eli Matti Vanhasen. Tasavallan presidentti jäi kakkoseksi. Hieman empien kolmanneksi sijoitin Nokian Jorma Ollilan. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen oli listani nelonen. Kymmenen kärkinimen joukkoon nostin myös työnantajien ja Koneen Antti Herlinin. Hallituspuolueiden puheenjohtajilla on paljon valtaa, joten he kaikki pääsivät listalle. Heillä on paljon valtaa; eri asia on onko heillä kykyä ja rohkeutta sitä käyttää.
Suomen Pankin Erkki Liikanen ja Sanoman Aatos Erkko kuuluvat kärkinimiin asemansa ja henkilönsä perusteella. Ilman tämänhetkistä muodollista asemaa olevista nostin listalle Paavo Lipposen, Mauno Koiviston ja Martti Ahtisaaren: heitä kuunnellaan ja heidän sanansa painaa.
Mielipidevaikuttajina listalleni pääsivät piispa Eero Huovinen, yliasiamies Esko Aho, päätoimittaja Janne Virkkunen ja myös kalastaja Pentti Linkola. Talouselämästä mukaan otin, Herlinin ja Erkon ohella, vuorineuvos Jaakko Rauramon, SOK:n pääjohtaja Arto Hiltusen ja konsernijohtaja Björn Wahlroosin. Raimo Sailasta ei voi tältä listalta sivuuttaa. Myös SDP:n puheenjohtaja kuuluu tähän joukkoon, vaikka oppositiossa vaikutusmahdollisuudet ovat aiempaa pienemmät.
Keskeiset ministerit kuuluvat myös listalle. Omalla listallani oli puoluejohtajien ohella ministereistä mm Ilkka Kanerva, Jyri Häkämies, Paavo Väyrynen, Sirkka- Liisa Anttila ja Mauri Pekkarinen. Sauli Niinistöllä on paljon vaikutusvaltaa ohi eduskunnnan puhemiehen aseman. Vaikutusvaltaa on myös EU-komissaari Olli Rehnillä.
Yllätysnimenä listallani voidaan pitää – Pentti Linkola ohella – ”terveysguru” Pekka Puskaa.
Risto Kuisma