Kurkistus: Kohti Nevadaa

Kurkistus: Kalifornian kuulumisia
22 helmikuun, 2009
Kurkistus: Menoa Murrietassa, CA
4 maaliskuun, 2009

Kurkistus: Kohti Nevadaa

Kohti NevadaaTänään täällä Etelä-Kaliforniassa, Murrietessa on luvassa hellettä peräti + 28 C. Viikonloppuna urheiluleirin ohjelmassa on tauko. Motocrossi jatkuu maanantaina. Suomalaisporukka, kaikki kuusi, lähtee tänään katsomaan Amerikkaa vähän laajemmin; ajamme vuokra-autollamme Toyota Highlanderilla tietä nro 15 kohti Nevadaa ja Las Vegasia. Matkaa on vajaa 300 mailia eli 450 kilometriä. Reittiselostus Googlelta antoi matka-ajaksi 4.14 h, johon lisättävä tauot ja mahdolliset ruuhkat. Las Vegasissa olemme yhden yön. Huoneet on varattu New York –hotellista.
Amerikan mailla on mennyt nyt reilu pari viikkoa ja saman verran on jäljellä motocrossleiriä täällä Etelä-Kaliforniassa. Motocrossia on harjoiteltu paljon. Oikean reiden kolhu haittaa ja huolestuttaa vähän minua, jalka on edelleen turvoksissa ja sitä särkee. Päivän mittaa se vertyy ja särky vähenee. Jalan väri on muuttunut ja nyt se on polvesta ja reiden alapinnalta mustanharmaa.
Joonasta on vaivannut olkapää, joka leikattiin vuonna 2007 kahteen kertaan. Kotona Suomessa on syytä mennä luottolääkärin puheille, jonne Karri on jo varannut ajan.
Kalifornian kuvernööri ”Iso -Arska” julisti eilen osavaltion hätätilaan. Syynä on vesipula, joka on niin vakava, että sitä verrataan vakavaan maanjäristykseen tai suurtulipaloon. Kuvernööri uhkasi pakkotoimilla , jos vedenkäyttö ei muuten vähene. Jo nyt vettä on säännöstelty ja mm maatiloja on jätetty viljelemättä vesipulan takia. Parin viikon takaiset poikkeuksellisen voimakkaat sateet, jotka mekin kohtasimme, eivät tilannetta ole korjanneet. Vesivarastot ovat vähissä. Tuskin vesipula meihin mitenkään vaikuttaa tulevan runsaan parin viikon aikana, jonka olemme vielä Kaliforniassa.
Elämä täällä on amerikkalaista, kuten televisio ja filmit ovat sen kliseenomaisesti meille kuvanneet. Autot ovat suuria, samoin ihmiset, sillä lihavuus on silmiinpistävän yleistä. Rotuja ja ihonvärejä on lukuisia. Kielten sekamelskaa kuulee; englannin lisäksi puhutaan yleisesti espanjaa. Meksiko on lähellä ja se vaikuttaa tapoihin ja kulttuuriin. Kalifornia oli aikoinaan Espanjan siirtomaa ja sitten osa Meksiko ja siten espanjalaisuus tuntuu ja näkyy täällä vieläkin. Kadun nimet, esimerkiksi, ovat usein espanjalaisperäisiä erityisesti Temeculassa, joka on Amerikan mittapuun mukaan vanha kaupunki.
Motocrossin, syömisen ja nukkumisen lisäksi päivittäiseksi rutiiniksi on tullut uinti takapihan pienessä uima-altaassa. Vesi on siinä +28, mutta viereisessä Spa:ssa eli porekylvyssä peräti + 38, joka on minulle liikaa. Pojat eli tosicrosssarit viihtyvät myös altaassa ja porekylvyssä ajopäivän jälkeen. Porukka täällä on nuorta. Pojat ovat 20 ikävuoden kahta puolta ja huoltajana mukana oleva Jarikin minua selvästi nuorempi.
Vaikka leirielämä täällä auringon, lämmön ja amerikkalaisuuden keskellä on vaihtelua , niin mielelläni palaan parin viikon päästä koti Suomeen.
Risto Kuisma