Kurkistus: Kiireitä

Risto Kuisma jatkaa Karjalan Liiton johdossa
21 huhtikuun, 2008
Joonas Kuisma EM-pisteille
28 huhtikuun, 2008

Kurkistus: Kiireitä

KiireitäVaikka aikatauluni ovat huomattavasti eduskuntavuosia väljempiä, on viime aikoina ollut kiirettä. Päivät ovat olleet pitkiä: Aamu viidestä myöhäiseen iltaan. Suurin syy kiireeseen on monet luottamustehtävät, joihin menee paljon aikaa.
Karjalan Liitto, jossa olen ensimmäinen varapuheenjohtaja, vie aikaa lähes päivittäin. Viime viikonloppuna ollut edustajakokous ja sen valmistelut lisäsivät työtä. Liiton toiminnanjohtaja vaihtui vajaa vuosi sitten. Vaihdos ja muut henkilökunnan vaihdokset ovat lisänneet tehtäviä. Kun puheenjohtaja ja toinen varapuheenjohtaja ovat kansanedustajia, ei heillä riitä aikaa samalla tavoin liiton asioihin kuin minulla nyt eduskunnasta putoamisen jälkeen. Harkinnan jälkeen jatkoin edelleen seuraavalle kolmivuotiskaudelle liiton varapuheenjohtajana. Olen toistaiseksi myös Uudenmaan Karjalaisten piirin puheenjohtaja.
Myllyhoitoyhdistys, jonka johtotehtävissä olen ollut 14 vuotta, vie myös paljon aikaa. Olen hallituksessa sääntöjen edellyttämä lakimiesjäsen ja toiseen otteeseen myös hallituksen puheenjohtaja. Yhdistys on merkittävä valtakunnallinen päihdetyötä tekevä järjestö, jolla on 30 työntekijää, kehittämis- ja kurssikeskus Orimattilassa ja klinikka Tampereella sekä toimintaa ympäri Suomea.
Muitakin luottamustehtäviä on paljon: olen kotikyläni Työväenyhdistyksen puheenjohtaja, lukuisissa kunnan ja seurakunnan luottamustehtävissä, osuustoimintaliikkeen tehtävissä, ym. ym. ym. Olen huono sanomaan ei. Omat luottamustehtäväni ovat pääosin sellaisia, joissa puurretaan työtä, mutta joissa ei saa paljon kunniaa tai muuta mainetta; Arkista puuhaa, käytännön asioiden hoitoa, ei niinkään mitään vallankäyttöä.
Oman osansa ajasta vie myös kolmen sukupolven perhe. Naapuritalossa asuva pojan perhe ja kolme lastenlasta vaativat oman aikansa. He elävät tiiviisti meidän kanssamme. Lähes joka yö on joku, välillä kaksikin, lapsenlapsista yönkin meillä. Mummolassa viihdytään ja pappa on tärkeä henkilö. Lasten loputon energia piristää omaa oloa.
Joonas, joka täyttää ensi viikolla 15 vuotta, pärjäsi hyvin motocrossin ensimmäisessä mestaruuskisassa viime viikonloppuna. Minä olin luonnollisesti tiiviisti mukana apumiehenä; ratavarikolla ja kannustajana. Mekaanikon hommat ja muut vaativat tehtävät hoitaa poikani, Joonaksen isä, Karri, joka itse ajoi aikanaan motocrossia aina MM-tasoa myöten. Osallistuin myös järjestävän seuran VMK:n ratatalkoisiin.
Tunti päivässä kuntoilua on edelleen ohjelmassa. Nyt se on ollut paljolti motocrossia ja enduroa. Sauvakävely ja kuntopyörä ovat olleet välipäivien lajit. Jalkavaivojen takia juoksu on jäänyt lähes kokonaan pois ohjelmasta. Nilkka ja polvi haittaavat kuntoilua, mutta eivät onneksi muuta elämää.
Lakimiehen töitä olen tehnyt jonkinverran, mutta sopiva tehtäviä on ollut tarjolla vähän. Aikaa on jäänyt vapaaehtoistyöhön, jota on tullut otettua liikaakin. Nyt on tulossa kesä ja järjestötyö hiljenee juhannuksen jälkeen ja enemmän omaa aikaa. Edessä on vielä SDP:n puoluekokous ja siihen liittyvät valmistelut. Myös Karjalan Liiton tuhansia ihmisiä kokoavat Kesäjuhlat ovat kesäkuussa Tampereella.
Myös crossikisoihin ja mökille Virolahdelle olisi mukava ehtiä. Nyt olen lähdössä käymään mökillä Tuijan ja Anni-Alisan 4v kanssa katsomaan, miltä siellä tilanne näyttää talven jälkeen.
Risto Kuisma