Kurkistus: Kesän viettoa

Asiantuntijaluento Karjalasta, Karjalan Liitosta ja Karjalan kysymyksestä
27 heinäkuun, 2008
Joonas Kuisma motocrossin MM-kilpailuun
5 elokuun, 2008

Kurkistus: Kesän viettoa

Kesän viettoaAlkukesä meni työn ja luottamustoimien merkeissä. Viimeinen kunnanhallituksen kokous ennen heinäkuun taukoa oli 29.6. Siitä alkoi ”kesälomani”. Tuija on asunut Virolahden mökillämme jo huhtikuusta asti. Nyt minustakin tuli virolahtelainen. Mökillä on entistäkin mukavampi olla, kun talven kestänyt peruskorjaus ja laajennus valmistui toukokuussa.
Omaan kesääni on kuulunut paljon motocrossia. Lähes joka viikonloppu on mennyt crossikisoissa. Olen ollut mukana Joonaksen kisoissa ja ajanut myös itsekin jo viidessä kisassa. Viikolla olen pyrkinyt harjoittelemaan crossiradoilla 2-4 kertaa. Tavoitteena on kunnon ylläpito. Kuntoilua palvelevat joka-aamuiset lenkit koiran kanssa, polkupyörälenkit ja monet mökkityöt. Tänä kesänä erityisesti metsätöitä on riittänyt. Syksyllä mökkitontilta kaadettiin 30-40 puuta. Niiden parissa on riittänyt hikistä hommaa melkoisesti.
Heinäkuun alussa 4.7 kokoontuivat ”Kallislahden pojat” perinteisesti Kallislahden Työväentalolla. Minulla oli matkaseurana Savonlinnassa Anni-Alisa 5v. Kävimme samalla Annin kanssa Savonlinnan Oopperajuhlien konsertissa kuuntelemassa Soile Isokoskea. Hän on suosikkilaulajani.
Virolahden Hapanvelliviikolla 6-12.7 kuuntelimme Tuijan ja Annin kanssa Virolahden kirkossa Esa Ruuttusta. Laulu oli komeaa. Hapanvelliviikolla kävimme myös teatterissa katsomassa näytelmää Virolahdella syntyneestä kuvanveistäjä Johannes Takasesta. Hapanvellimarkkinat ja Hapanvellijuhlat olivat myös viikon ohjelmassamme. Annia kiinnosti erityisesti myös koirien agility-näytös. Anni on ollut paljon mökillä mummon ja papan seurana. Myös pikkuveli Juuso 4v, viihtyy mökillä.
Osallistuin 19.7 Porvoon Valtiopäivien 200-vuotisjuhla jumalanpalvelukseen ja juhlaan. Kutsun olin saanut piispa Eero Huoviselta kunnanhallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa.
21.7 kokoontui noin 200 veteraanikansanedustajaa Naantalissa. Kävimme samalla tasavallan presidentti Tarja Halosen ja Pentti Arajärven vieraana Kultarannassa. Minulla oli tilaisuus keskustella pienemmässä porukassa Presidentin ja myös Pentti Arajärven kanssa. Molemmat ovat vanhoja tuttujani jo vuosikymmenten takaa. Mukava oli myös tavata vanhoja kollegoita eduskunnasta.
Keskellä heinäkuuta meillä oli myös oma mukava tapahtuma mökillä. Annilla oli näyttely. Hän oli piirtänyt yli kolmekymmentä työtä, jotka oli ripustettu näyttelyksi mökin ikkunoihin. Piirustuksia ihailemassa ja mansikkakakkua syömässä olivat mökkinaapurit, mökin rakentajat ja virolahtelaiset ystävät.
Merivesi on ollut parhaimmillaan +24, joten luonnollisesti olemme uineet. Nyt kun meillä on suihkut ja muut mukavuudet, uiminen on kuitenkin vähentynyt aikaisemmista vuosista. Samoin on vähentynyt saunominen. Myös kalastus on vähentynyt; ei ole ollut aikaa? Yhden komean kuhan kävin uistelemassa.
Ilmat ovat olleet suosiollisia. Hieman on ollut välillä kylmää, mutta se ei ole haitannut. Tuijaa on edelleen vaivannut reilu vuosi sitten leikattu lonkka. Itse kolhin kesäkuun lopussa moottoripyörän kanssa kättäni, joka hieman vaivaa vieläkin.
Olen mökillä lukenut ja tutkinut muun ohella Karjalan Liiton historiaa. Olen historiatoimikunnan puheenjohtaja ja olen luvannut myös osallistua kirjoitustyöhön.
Kesän perinteisiin on meillä kuulunut jo parikymmentä vuotta pyöräilyn Tour de Francen seuraaminen Eurosportin suorien lähetysten avulla. Tämä tapa jatkui tänäkin vuonna.
Elokuussa velvollisuudet kutsuvat ja mökkipäivät vähenevät, mutta eivät lopu.
Risto Kuisma