Kurkistus: Kesäjuttuja

Valtion surkeaa omistajapolitiikkaa – Stora Enso ja Varkaus Keskisuomalainen 16.7.2010
16 heinäkuun, 2010
Kanta: Nootti Venäjälle savuhaitoista
29 heinäkuun, 2010

Kurkistus: Kesäjuttuja

KesäjuttujaKesänviettoani ”sotki ” nousu eduskuntaan varamiespaikalta. Virallisesti aloitin kansanedustajana 13.7, jolloin esitin valtakirjani Puhemies Sauli Niinistölle. Nousu eduskuntaan sai puhelimen soimaan ja sähköpostin täyttymään viesteistä. Onnittelujen lisäksi ja ohella ”uudelle” kansanedustajalle tuli paljon toivomuksia, esityksiä, mielipiteitä ja myös avunpyyntöjä. Tuttuja asioita aiemmalta kahdeltatoista kansanedustajavuodelta.
Nousu kansanedustajaksi sai myös median liikkeelle. Haastatteluja annoin suuren joukon mökillä, kotona, eduskunnassa ja puhelimessa. Valtakirjan luovutus eduskunnassa oli mediatapahtuma, kuten joku lehti luonnehti tilaisuutta. Heinäkuu on poliittisesti uutisköyhää aikaa ja uusi, vaikkakin uusvanha, edustaja kiinnostaa niin mediaa kuin kansalaisiakin. Oma kesälomani sai uuden luonteen.
Olemme olleet Tuijan kanssa melkein koko heinäkuun mökillä Virolahdella. Ilonamme ovat olleet suurimman osan aikaa lapsenlapset; Juuso ja Anni-Alisa. Välillä molemmat yhtäaikaa ja välillä erikseen. Helteet ovat olleet lasten mieleen. Merivesi on ollut ennätyksellisen lämmintä; +25 – 30 C. Uitu on jopa viisi kertaa päivässä ja yhteensä kolme, neljä tuntia.
Olen jatkanut myös kuntokuuria; joka toinen päivä tunti motocrossia ja joka toinen päivä tunnin, puolentoista pyörälenkki. Tietysti lisäksi joka aamu reilun puolen tunnin lehdenhakulenkki koiran kanssa. Kun lisäksi on ollut mökkitöitä, on kunto selvästi noussut. Talvella hiihdin noin 1000 km, joten pohjakunto on hyvä. Leikattu polvi ja paino eivät oikein siedä juoksulenkkejä, joten ne ovat jääneet vähiin.
Kasvimaa on jaksanut mökillä hyvin, vaikka kuivuus on pakottanut lähes jokailtaiseen kasteluun. Erityisesti perunat ovat olleet ilonaihe. Niitä on syöty jo muutaman viikoin ajan. Olen siivonnut aitan ja puuvaraston, asentanut laiturin, leikannut ruohoa ynnä tehnyt muita talonmiehentöitä, joita mökillä riittää. Niitä riittää myös kotona.
Kävin Savonlinnassa ”Kallislahden poikien” perinteisessä jo yhdeksännessä tapaamisessa. Mukava oli tavata lapsuuden kavereita; niin Kallislahdesta kuin ympäri maata. Virolahdella vieraanamme kävivät perheystävämme Ilona ja Matti Nokela. Saunoimme, uimme, pesimme mattoja, söimme ja tietysti paransimme maailmaa. Mökkinaapurimme Lasse J Laine ja Helena Laine kävivät iltapäiväkahvilla. Kun Lasse J tietää melkein kaiken linnuista ja luonnosta, oli meillä mielenkiintoinen iltapäivä; kokemustenvaihtoa ja mukavia juuttuja.
Kesä jatkuu, mutta yhä enemmän ajatuksiin ovat hiipineet syksyn asiat; työ kansanedustajana. Puhelin ja sähköposti tuovat joka päivä eteen työasioita, joten ajatukset siirtyvät pakostakin eduskuntaan. Vielä on kuitenkin edessä lomailua etätyön ohella, mutta elokuussa kalenterissa on jo paljon merkintöjä. Kunnan- ja muut luottamustehtävät ovat täyttäneet kalenterin päivät ja erityisesti illat kokouksilla.
Risto Kuisma