Kurkistus: Kalifornian kuulumisia

Kurkistus: Amerikan mailta
17 helmikuun, 2009
Kurkistus: Kohti Nevadaa
28 helmikuun, 2009

Kurkistus: Kalifornian kuulumisia

Kalifornian kuulumisiaOlemme Joonaksen kanssa olleet nyt kymmenen päivää Amerikassa. Suureen aikaeroon, eli 10 tuntiin, alkaa jo jotenkin tottua. Käytännössä kellonajat ovat päinvastaisia kuin Suomessa. Kun siellä on ilta, on täällä vielä edellinen aamu.
Täällä on lämmintä. Päivät ovat olleet +23 – +25 C. Alkuviikon sateet olivat täällä hyvin poikkeuksellisia. Vettä tuli paljon ja runsaan vedentulon jäljet näkyvät vieläkin kaikkialla.
Kasvillisuus täällä on niukkaa ja se on pääosin keinokastelun varassa. Maasto on vuoristoista ja mäkistä. Luonto muistuttaa ehkä eniten Etelä-Espanjaa ja Pohjois-Afrikkaa. Palmuja on paljon, erityisesti asutusten ympärillä. Kalifornian nämä seudut ovat myös suurta appelsiinin viljelyaluetta. Naapurimaakunta on nimeltään Orange County. Appelsiinit olivat1800-luvulla Kalifornian kultaa, ennen suurta kultaryntäystä.
Autoja täällä on paljon. Ne ovat suuria. Autojen koko on kertaluokkaa suurempi kuin Suomessa. Yleisin auto on suurikokoinen pickup avolava isolla 4-6 litran moottorilla. Bensa on halpaa, se maksaa vähemmän kuin puolet Suomen hinnasta. Radalle menemme isolla 14 hengen Ford:n 350 autolla, jossa on suuri V10 Triton moottoria. Bensankulutus on siten luokkaa 20-25 litraa/100km.
Liikennettä on paljon ja ruuhkat ovat suuri ongelma. Ne sanelevat paljolti aikataulut.
Täälläkin on nyt talvi, vaikka lämmintä on kuin Suomessa kesällä. Yöt ovat kuitenkin viileitä: lämmintä aamuyöstä on yleensä vain +2- +7 C. Murrietassa/Temeculassa asuu 100 000 ihmistä. Kerrostaloja ei varsinaisesti ole lainkaan, vaan asutus on omakotitalo-tyyppistä ja levittäytynyt laajalle alueelle. Liikekeskukset ovat myös matalia, kauppakeskustyylisiä.
Murrieta on runsaat sata mailia Los Angelsista etelään. San Diego on vajaat sata mailia tästä vielä etelään. San Diegon eteläpuolella alkaa heti Meksiko, joten olemme melko etelässä. Vaikka päivät ovat helteisiä, on lähes aina näkyvissä lumihuippuisia vuoria. Maisema, asuminen ja eläminen, poikkeaa melkoisesti Suomesta. Täällä on ikuinen kesä ja se näkyy kaikessa. Suurin niukkuustekijä on vesi ja suurin ongelma liikenne. Ilman niitä, tämä voisi olla luonnoltaan ja ilmastoltaan jonkinlainen ”paratiisi”. Ehkä ihmisiä on täällä myös hiukan liikaa; pelkästään Etelä-Kaliforniassa yli 20 miljoonaa.
Joonaksen urheiluleiri on sujunut ilman erityisiä ongelmia. Itse olen aamuisin, ennen toisten heräämistä, viettänyt pari tuntia tietokoneella ja hoitanut yhteyksiä . Jonkin verran olen tehnyt myös lakitoimistoni töitä. Esimerkiksi eilen laadin ja lähetin sähköpostilla kirjelmän Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen. Olen myös itse kuntoillut. Motocrossia olen ajanut viikon aikana 8-9 tuntia.
Se tuntuu lihaksissa. Reisi on hieman jäykkä pienen ulosajon ja kaatumisen jäljiltä. Aamuisin se on jäykkä, mutta vertyy päivän mittaan.
Tänään on sunnuntai ja vapapäivä. Emme mene radalle harjoittelemaan, mutta pojilla on lenkki ja /tai kuntosali oman aikataulun mukaan on ohjelmassa. Kello on jo yli 8 aamulla, olen ollut hereillä pari tuntia, mutta kaikki muut talossa vielä nukkuvat.
Risto Kuisma