Kurkistus: Juuret

Joonas Kuisma vauhdissa motocrossissa
23 heinäkuun, 2008
Joonas Kuisma toiseksi motocrossissa Karkkilassa
26 heinäkuun, 2008

Kurkistus: Juuret

JuuretMissä ovat juureni ? Synnyin 1947 Savonlinnassa. Savonlinnassa ja silloin Sääminkiin kuuluneessa Kallislahdessa elin elämäni ensimmäiset 18 vuotta. Aikuisiässä olen kulkenut työn perässä.
Läksin 1965 lyhyeksi aikaa Lauritsalaan rakentamaan Saimaan kanavaa. Sieltä tie vei sitten 10 vuodeksi Pohjois-Kymenlaaksoon. Asuin vähän aikaa Valkealassa. Kuusankoskelta löysin puolison. Tuijan kanssa olemme eläneet yhdessä 40 vuotta. Asuimme 10 vuotta Kouvolassa ja vähän aikaa myös naapurikunnassa Kuusankoskella. Töitä löytyi pidemmäksi aikaan Kymin Oy:n tehtailta Kuusankoskelta.
Kouvolassa opiskelin oppikoulun työn ohella. Ylioppilaaksi kirjoitin Kouvolan Lyseosta. Kouvolassa syntyi myös poikamme Karri. Pohjois-Kymenlaaksossa aloitin myös yhteiskunnallisen toiminnan. Olin tehtaalla Kuusankoskella luottamusmies. Kouvolassa olin Työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen.
Kun juristin opinnot Helsingin Yliopistossa olivat loppuvaiheessa, oli edessä muutto Helsinkiin. Aloitin AKT:n lakimiehenä vuoden 1975 alussa. Helsingissä asuimme, Vuosaaressa ja Puistolassa, 18 vuotta. Muutimme maalle, Pornaisten Laukkoskelle, 1993. Täällä olemme asuneet nyt 15 vuotta. Pornaisista minut valittiin kansanedustajaksi 1995 ja olen siellä edelleen lukuisissa kunnan, seurakunnan ja järjestöjen luottamustehtävissä.
Mökin Virolahdelta ostimme 1982. Mökki Pyterlahden kylässä on ollut tärkeä paikka jo 26 vuotta. Viime aikoina olemme asuneet siellä melkoisen osan vuotta.
Ajoittain ole tuntenut itseni juurettomaksi. Ovatko juureni Savonlinnassa, Kouvolassa, Helsingissä tai Pornaisissa vai löytyykö kotipaikka Virolahdelta ? Elämäni on jakaantunut kolmeen osaan; 18 vuotta Savonlinnassa, 10 vuotta Kouvolassa ja 33 vuotta pääkaupunkiseudulla, josta puolet Helsingissä ja toinen puoli Pornaisten Laukkoskella.
Helsinkiä en tunne kotipaikaksi. Se on ollut ennen kaikkea paikka, jossa olen käynyt työssä yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Synnyinpaikka on tärkeä. Siellä ovat lapsuuden paikat ja kaverit.
Tapaamme vuosittain Kallislahdessa; viimeksi pari viikkoa sitten. Pohjois-Kymenlaaksossa on omia ja Tuijan sukulaisia. Kuusankoskella appivanhempien luona vierailemme säännöllisesti. Siellä on Tuijan juuret.
Asuinpaikka on myös kotipaikka. Pornaisissa olen kuitenkin muukalainen verrattuna niihin pornalaisiin, jotka ovat täällä syntyneet. Laukkoskelle olen monella tapaa juurtunut, mutta juureni eivät ole täällä. Ehkä juureni ovat Karjalassa, jossa vanhempiani suvut ovat eläneet satoja vuosia. Isän suku Muolaassa ja myöhemmin Viipurissa. Äidin suku, Arposet, Sortavalassa. Olen pakolaisten jälkeläinen. Se on varmaan juurettomuuden syy.
Olen karjalainen. Voisin olla myös savolainen, kun olen Savossa syntynyt. Monet pitävät minua kymenlaaksolaisena, koska aloitin siellä julkisen toiminnan. Olin 12 vuotta uusmaalainen kansanedustaja. Uudellamaalla olen asunut yli puolet elämästäni.
Risto Kuisma