Kurkistus: Intiasta

Kurkistus: Liikkumisen vapaus
20 tammikuun, 2010
Kurkistus: Lakko Nokialla – ja Stalinin palvontaa Intiassa
3 helmikuun, 2010

Kurkistus: Intiasta

IntiastaOlin viikon Intiasta. Se oli ensimmäinen käynti. Maa on omanlaatuisensa. Sen voi sanoa lyhyellä ensikäynnillä. Ihmisiä on paljon. Yli miljardi asukasta. Lähivuosina asukasluku ylittää Kiinan ja Intiasta tulee maailman väkimäärältään suurin maa. Asukkaita on enemmän kuin koko Afrikassa, vaikka Intia on Afrikasta vain murto-osa.
Kurjuuden näkeminen oli ikävää. Välillä oli halu sulkea silmät ja olla näkemättä. Ihmisiä ja myös lapsia oli kerjäämässä kaduilla. Ihmisiä oli nukkumassa kaduilla ja erilaisissa hökkeleissä; slummeissa. Voimakkaita ja myös epämiellyttäviä hajuja: Siivottomuutta, köyhyyttä ja apatiaa.
Ruoka oli omanlaatuista. Mausteisinta ruokaa, mitä olen missään kokenut. Uskonnot näkyvät: hindut, muslimit ja muut itämaiset uskot. Vaikka kastit on lakkautettu, niin ne ovat olemassa. Kastimerkkejä käytetään.
Liikenne on kaaosta. Pienikin matka suurkaupungeissa voi kestää tunnin pari. Mopot ja ”tuktukit” sekä 100-kuutioiset moottoripyörät hallitsevat katukuvaa. Autot ovat pieniä: intialaisia ja japanilaisten autojen intialaisia kopioita. Tiet ja kadut ovat ahtaita. Autot ja moottoripyörät tunkevat sinne missä vain on tilaa. Liikennesäännöistä ei juuri piitata. Liikenne on vasemmanpuoleista.
Intialaiset puhuvat englantia. Intia on maailman suurin englanninkielinen maa. Intiassa on lisäksi 23 muuta virallista kieltä ja lisäksi noin 1500 alueellisesta kieltä. Elämässä näkyy, muutenkin kuin kielessä ja vasemmanpuoleisessa liikenteessä, entisen siirtomaaisännän vaikutus. Korkealuokkaiset hotellit, jossa asuin Delhissä ja Chennaissa, entisessä Madrasissa, ovat englantilaistyylisiä. Väkeä on paljon. Tuntuu, että hotellissa oli henkilökuntaa enemmän kuin asiakkaita.
Turvajärjestelyt ovat tiukat ja näkyvät. Pyssy- ja korvakuulokemiehiä näkyi taajan. Hotelleihin mentiin samanlaisten turvatarkastuksien kautta kuin mitä noudatetaan lentokentillä. Delhin hotellissa, Taj Palace Hotellissa sattui asumaan samanaikaisesti Malesian pääministeri ja Bhutanin presidentti. Hotellikerrokseni käytävässä oli pari päivää vuorokauden ympäri Kalashnikov-mies ja pari turvamiestä. Nukkuminen oli turvallista.
Intia on ihmeellinen ja erilainen. Minä ja lähes koko porukkamme sai ankaran vuorokauden kestäneen vatsataudin. Silloin piti pysytellä muutaman metrin päässä lähimmästä vessasta. Ei ollut mikään mukava kokemus. Minulle tuo vatsatautipäivä sattui silloin, kun piti lentää Delhistä Chennaihin. Lento kesti vajaa kolme tuntia, mutta matkaan meni päivä. Aamusumu Delhissä esti ensin lennot ja sekoitti koko lentoliikenteen. Lisäksi terroristivaara aiheutti lisäviivytystä. Lentokenttä oli tungokseen asti täynnä ihmisiä ja olo heikko.
Raju ilmasto- ja lämpötilaero, noin 60 astetta, kova ilmastointi ja kokolattiamatot toivat minulle kovan nuhan. Nyt yritän selviytyä siitä. Itse matkan sisällön ja tavoitteen osalta se oli onnistunut. Näimme mihin Finfundin rahat menevät ja mitä niillä on saatu aikaan. Matka oli erinomaisesti järjestetty. Vaikeudet ja olot Intiassa eivät olleet yllätys. Intia oli kokemus, jota täytyy sulatella.
Risto Kuisma