Kurkistus: Hiihtoladulla mietittyä

Risto Kuisma ehdolla SDP:n puoluekokoukseen
10 maaliskuun, 2008
Kurkistus: Seksi ja politiikka
18 maaliskuun, 2008

Kurkistus: Hiihtoladulla mietittyä

Hiihtoladulla mietittyäOlimme viikon Tuijan kanssa Vuokatissa. Kainuussa on kunnon talvi. Lunta on tavanomaista enemmän. Pakkasta oli riittävästi. Alhaisimmillaan lämpömittari näytti -25 ja korkeimmillaan -4 astetta. Täällä Etelä-Suomessa hössötetään ilmastonmuutoksen vievän talven menneessään. Kun mennään Salpausselän pohjoispuolelle, näkökulma on toinen. Lunta riittää siellä tarpeeksi tällaisena tilastollisena poikkeustalvenakin.
Hiihtokilometrejä tuli viikossa enemmän kuin Pornaisissa koko tänä talvena. Hiihtokilometrit jäävät tänä talvena vähiin, kun hiihtokelejä on kotikunnassa ollut vain muutamina päivinä. Enimmillään kilometrejä tuli 1990-luvun vuosina suksilla yli 3000. Alle 1000 kilometrin hiihdot ovat jääneet vain parina viime vuonna. Jalkavaivat ja loukkaantumiset estivät hiihdon 2005, 2006 ja 2007 lähes kokonaan. Vähäinen hiihto ja juoksu tuntuu myös ladulla ja lenkeillä.
Aiemmin päivittäiset kilometrit olivat hiihtoviikoilla 40-60, mutta nyt riitti vähemmän kuin puolet. Vauhti ja kestävyys ovat laskeneet. Uuden lumen pakkaskelit olivat Vuokatissa hitaita ja raskaita. Minulle oli aivan tarpeeksi, kun olin ladulla reilut pari tuntia päivässä ja senkin kahdessa erässä.
Ihmetyttää, miksi SDP ei järjestänyt puheenjohtajasta neuvoa-antavaa jäsenäänestystä. Ei siinä olisi ainakaan mitään hävitty; korkeintaan junttapuolueen maine olisi hieman vähentynyt. Keski-Uudellamaalla, Pornainen mukaan lukien, järjestämme kaikille SDP:n jäsenille omin voimin postiäänestyksen SDP:n puheenjohtajasta. Seitsemän kunnan alueella asuvat muutama tuhat puolueen jäsentä pääsevät sanomaan sanansa toukokuussa.
HOK-Elannon vaaleissa tuli menestystä. Toimeni pari kertaa vuodessa kokoontuvan 60-henkisen edustajiston jäsenenä jatkuu kolmannelle kaudelle. Vaalin äänestysprosentti laski yli neljästäkymmenestä alle kolmeenkymmeneen. Ehdokkaita oli yli tuhat ja se väsytti äänestäjät. Kuka jaksaa kahlata läpi yli tuhat vaihtoehtoa ? Ehdokkaiden aiemman hyvän ja lyhyen esittelyn oli nyt korvannut vaalikone. Koko vaalikone-muoti on enemmän viihdettä kuin asiaa. Muodinmukaisuuden tavoitteleminen nettiäänestyksellä ei sekään osallistumista lisännyt, vaan päinvastoin vähensi. Luulen, että asialinjalla olisi hyvä pysyä niin osuuskauppa -kuin muissakin -vaaleissa.
Olen ollut kahdenvaiheilla monien luottamustoimieni jatkosta. Laukkosken Työväenyhdistyksen puheenjohtajana jatkan, kun ei seuraajaa nyt löytynyt. Samoin kävi Karjalaisseurojen Uudenmaan piirin puheenjohtajuuden kanssa. Nyt mietinnässä on ensi syksyn kunnallisvaalit.
SDP:n puoluekokousedustajaksi pyrin. Jäsenvaali puoluekokousedustajista alkaa tällä viikolla postiäänestyksenä. Olen ehdolla Itä-Uudenmaan vaaliyhtymässä, jota olen edustanut kahdessa viimeisessä puoluekokouksessa. Helsingin demarien edustajana olin muutaman kerran 1990 -luvulla. Paljon olisi muutettavaa ja parannettavaa tässä puolueessa, jossa olen ollut jäsenenä kohta 40 vuotta. Luottamus on avainsana. Toinen avainsana on avoimuus. Kun nuo arvot kohtaa rehellisesti, niin sillä pärjää pitkälle niin ihminen kuin puoluekin.
Risto Kuisma