Kurkistus: Hervotonta menoa

Kurkistus: SDP ja tulevat hallituskumppanit
7 elokuun, 2009
Kurkistus: Syksy toi kiireen
27 elokuun, 2009

Kurkistus: Hervotonta menoa

Hervotonta menoaVanhasen-Kataisen hallitus aikoo ottaa yli 13 000 miljoonaa euroa uutta velkaa; Käsittämättömän suuri määrä. Samalla se aikoo vähentää valtion tuloja noin 1500 miljoonalla alentamalla ruuan arvonlisäveroa sekä poistamalla työnantajien kela-maksun. Nämä veronalennukset ovat nykyisessä talous- ja suhdannetilanteessa virheellisiä. Ne eivät auta talouskriisiin, vaan päinvastoin menetetyt tulot hidastavat aikanaan lamasta toipumista.
Jos veroalennuksia käytetään talouden elvyttämiseen, oikeita kohteita olisivat tuloverojen alennukset.
Jos halutaan erityisesti alentaa pienituloisten verotusta, veroalennus olisi suunnattava pienten tulojen verotukseen. Ruuan alv-alennuksesta vain viidesosa suuntautuu pienituloisiin. Heidän asemaansa tulisi, tuloverotuksen keventämisen lisäksi, auttaa nostamalla kaikkein pienempiä eläkkeitä ja sosiaalietuuksia. Näistä toimista ovat käytännössä kaikki asiantuntijat yhtä mieltä.
Valtion ottama velka on ennemmin tai myöhemmin maksettava takaisin kansalaisilta kerättävillä veroilla. Nyt hallitus tuhlaa verovaroja jo etukäteen. Hallitus puhuu veronkevennyksistä, mutta tosiasiassa se kiristää tulevien vuosien verotusta; Tyhmää politiikkaa. Hervotonta menoa.
Hallituksen talouspolitiikka ei auta kuntia selviämään talouslamasta. Kansalaisten verot tulevat ensi vuonna nousemaan laajasti kunnallisverojen kautta. Kaikilla kunnilla ei ole enää edes mahdollista korottaa veroprosenttia, vaan talous on saatava tasapainoon palveluista tinkimällä tai velanotolla.
Pornaisilla ei ole mahdollisuutta enää korottaa veroprosenttia eikä myöskään ottaa enää merkittävästi lisävelkaa. Nykyinen veroprosentti, 19,50, ja kunnan velkamäärä, lähes 3000 euroa asukasta kohti, ovat ylärajalla. Pornaisten kunnan taloudellinen tilanne on kuitenkin parempi ja paremmassa hallinnassa kuin naapurikunnissa ja isoissa kaupungeissa. Pornaisissa on opittu hoitamaan palvelut pienillä tuloilla; toisin kuin monissa kunnissa, joissa yhteisöverotulot ovat nyt romahtaneet. Meillä ei ole ollut merkittäviä yhteisöverotuloja, joten kunnan verotulot eivät ole laman takia olennaisesti vähentyneet. Me emme Pornaisissa ole joutuneet turvautumaan mihinkään jyrkkiin säästötoimiin; esimerkiksi kunnan henkilökunnan lomautuksiin tai peruspalveluista tinkimiseen.
Suomalainen sananparsi; ” Velka on veli otettaessa, velipuoli maksettaessa”, on pääministeri Vanhaselta ja valtionvarainministeri Kataiselta unohtunut. Seurauksena on valtion hervoton velanotto. Parempi ratkaisu olisi kela-maksun ja alv-vähennyksen poiston ja alennuksen peruminen, säästäväisyys ja pienempi velanotto.
Risto Kuisma