Kurkistus: Eurooppaan

Kurkistus: Työehtosopimuksia, karjalaisuutta ja mökkielämää
20 kesäkuun, 2007
Kurkistus: Euroopasta
8 heinäkuun, 2007

Kurkistus: Eurooppaan

EurooppaanOlen lähdössä Karrin ja Joonaksen kanssa Eurooppaan. Olemme silloin tällöin tehneet näitä miesten matkoja kolmestaan ja kolmen sukupolven voimin. Useimmin matkan teemana on ollut motocross; niin tälläkin kertaa.
Aiemmin olemme yleensä katselleet Belgiassa motocrossin maailman mestaruus osakilpailuja. Joonas on myös käynyt siellä harjoittelemassa talvella. Viime talvena useimman kerran ja aina Espanjassa asti.
Nyt Joonas menee ensimmäisen kerran kilpailemaan: Ohjelmassa on kaksi Euroopan Mestaruusosakilpailua Hollannissa; Markelossa ja Walkenswaardissa. Joonas edustaa Suomea.
Matka alkaa ensin autolla Turkuun ja sieltä laivalla Ruotsiin. Ruotsissa käymme tutustumassa crossirataan, jossa Joonas aikoo ajaa kilpaa elokuussa. Sitten Tanskaan ja Saksaan. Belgiassa harjoittelemme viikolla ja sitten viikonloppuna kisat Hollannissa. Väliviikon olemme Belgiassa, jossa motocross on lähes kansallisurheilu. Liikumme ja asumme kuljetusautossa, jossa on myös niukat tilat nukkumiseen ja oleiluun.
Euroopan Unioni yrittää taas saada aikaan uutta perustuslakia. Aiemman yrityksen kävi huonosti, kuten jo pari vuotta sitten ennustin. Siitä huolimatta Suomikin hyväksyi tuon nyt virallisestikin hylätyn paperin. Eduskunta alistui näennäiseen lainsäädäntötoimeen, joka ei ole kunniaksi demokratialla. Ei ihme jos äänestysprosentit laskee. Pieni siemen sdp:n vaalitappioon saattoi olla epäonnistuneella EU-politiikalla.
Kansalaiset odottivat yhdentymiseltä ennenkaikkea vapautta liikkua. Nyt tuo liikkumisvapaus on supistunut. Ilman passia ei pääse mihinkään. Yhteinen rahakin on vielä kaukana. Kun nyt ajamme Eurooppaan, läpi Ruotsin ja Tanskan, tarvitsemme eurojen lisäksi sekä Ruotsin että Tanskan kruunuja.
”Matkalla on parasta kotiinpaluu, mutta jos ei lähde matkalle ei voi palata.”
Risto Kuisma