Kurkistus: Euroopasta

Kurkistus: Eurooppaan
25 kesäkuun, 2007
Kurkistus: Kotitöitä ja venäjänpelkoa
14 heinäkuun, 2007

Kurkistus: Euroopasta

EuroopastaEuroopasta on palattu; tai oikeastaan ei ole mistään palattu, koska tietysti Suomi on ja on aina ollut osa Eurooppaa.
Asenteellisesti kuitenkin puhumme yhä Eurooppaan menosta, vaikka olemme Euroopan Unionin jäsen. Liekö syynä kulttuuriset erot tai maantiede? Joka tapauksessa Eurooppaan meno tapahtuu lähes poikkeuksetta meri ylittämällä. Hyvin harva menee sinne maitse kiertämällä Pietarin kautta Baltiaan.
Tavallisin reitti lienee se mitä mekin käytimme: autolla Turkuun, laivalla Tukholmaan, autolla Ruotsin läpi, sillan yli Tanskaan ja sitten Tanskan Rödbystä lautalla Saksan Putgardeniin.
Vaihtoehtona on tietysti laivamatka Tallinnaan tai Saksaan. Edellisessä on pitkä ajomatka, mutta se lienee halvin reitti. Suoraan laivalla meno Saksaan on kallista, mutta helppoa ja nopeaa. Tukholmaan voi mennä laivalla myös Helsingistä ja Tanskasta voi ajaa Saksaan myös siltoja pitkin ilman lauttaa.
Nyt julkistettiin tieto, että Rödbyn ja Putgardenin välille rakennetaan silta. Se lopettaa aikanaan Saksan ja Tanskan välisen lauttaliikenteen. Tuskin se kuitenkaan alentaa autoilijan kustannuksia. Nytkin Tanskan ja Ruotsin välillä lautta- ja siltavaihtoehdot ovat samanhintaisia, mutta suomalaisen kannalta nykyinen Jyllannin kautta menevä siltavaihtoehtoa on vähän hitaampi reitti.
Hollannin Markelossa Joonas jäi karsinnoissa niukasti sekunnilla ulos motocrossin EM-kilpailujen varsinaisesta kilpailusta. Rata poikkesi melkoisesti suomalaisista radoista. Se oli nopea ura vanhassa tammimetsässä. Maaperä ja sen mukana renkaan pito oli outoa. Hyppyreitä oli vähemmän kuin meillä.
Kilpailijoista parikymmentä oli käytännössä päätoimisia ”ammattilaisia”. Monella oli myös erikoisrakenteiset moottoripyörät , jotka ovat EM-sarjassa sallittuja, mutta eivät meillä Suomessa. Kokemusta kertyi ja ilman loukkaantumisen aiheuttamaa kuuden viikon huilia Joonas olisi selvinnyt kilpailuun.
Markelossa ajettiin samalla myös MX 3 – luokan MM- osakilpailu. Siinä Suomen Jussi Vehviläinen oli erissä toinen ja kolmas. Se on hänen paras sijoitus tänä vuonna. Muita suomalaisia kuin Joonas ja Vehviläinen ei Markelossa kilpaillut. Harri Kullas ja Tommi Mäkinen olivat ilmoittautuneet Markelon kilpailuiden kolmanteen luokkaan eli MX 2 :n EM-osakilpailuun, mutta jäivät pois.
Säät Keski-Euroopassa olivat kylmät, koleat ja sateiset.
Matkalla kävimme harjoittelemassa Belgian legendaarisilla motocrossradoilla Lommelissa ja Honda Parkissa. Menomatkalla ajoimme Ruotsin Ripa-banalla Skånessa ja tullessa Jönköpingin seudulla Vrigstadissa. Myös minulla oli moottoripyörä mukana ja näin tuli tutustuttua ulkomaisiin ratoihin. Varsinkin Lommelin rata oli harrastelijalle lähes ylivoimainen.
Kansainväline Olympiakomitea myönsi Talviolympialaiset Venäjän Sotshille. Joskus 1980- luvulla olin Tuijan kanssa virallisella lomalla Neuvostoliitossa. Siihen sisältyi myös muutaman päivän aurinkoloma Mustanmeren rannalla Sotshissa. Ei tullut silloin mieleen, että olin tulevassa talviolympiakaupungissa.
Olympiakomitean päätöstä voi ihmetellä muutenkin. Oudon paikan lisäksi voi hämmästellä myös kisojen myöntämistä Venäjälle. Maan poliittinen kehitys on huolestuttava. Demokratiasta ei ole paljon jäljellä. Sanavapaus on rajoitettua. Ihmisoikeuksia loukataan. Aseita kalistellaan. Venäjän rajanaapurissa Suomessa on syytä huoleen enemmän kuin konsanaan Neuvostoliiton viime aikoina tai Jeltsinin aikaan.
Kommunismin romahtamista seurannut suojasää on hävinnyt. Myös kanssakäynti suomalaisten kanssa on kiristynyt. Liikkuminen on vaikeutunut, rekkaliikenne on mennyt kokonaan venäläisten haltuun, rajavyöhykettä on laajennettu, kotiseutumatkailu on vaikeutunut, puutulleja on nostettu ja niin edelleen. Kehitys on ollut huonoa, vaikka virallinen optimismi pyrkii antamaan paljon paremman kuvan.
Nyt kannattaisi ottaa vakuutus ja liittyä Pohjois-Atlantin puolustusliittoon, Natoon.
Risto Kuisma