Kurkistus: Epäoikeudenmukaista politiikkaa

Kurkistus: Kuntabyrokratiaa
3 helmikuun, 2009
Kurkistus: Amerikan mailta
17 helmikuun, 2009

Kurkistus: Epäoikeudenmukaista politiikkaa

Epäoikeudenmukaista politiikkaaTyönantajien KELA – maksun poisto olisi epäoikeudenmukainen poliittinen ratkaisu. Samanlainen oikeudenmukaisuuden vastainen ratkaisu oli hallituksen aiempi esitys yritysten perintäverojen poistosta. Sen esityksen hallitus joutui viimein vetämään pois, kun esitys katsottiin perustuslain tasapuolisuusvaatimuksen vastaiseksi.
KELA – maksun poisto suosii erityisesti suuria yrityksiä. Pienemmät yritykset ovat jo arvostelleet tätä suuryritysten suosimista. Lisäksi maksun poistossa valtio menettää lähes miljardin tulot, jotka se ottaa takaisin nostamalla muita veroja. Vaarana on, että tavallinen veronmaksaja maksaa kohonneina veroina tämän yritykselle menevän miljardin. Hallituksen politiikka on kovaa, häikäilemätöntä oikeistolaista menoa, jossa suositaan perusteetta hyvätuloisia.
Kovaa ja epäoikeudenmukaista hyväosaisten suosimista ovat olleet myös metsänomistajille ja maanviljelijöille annetut ylimääräiset verovapaudet. Ne tulot, jotka valtio on menettänyt, otetaan kiristämällä muiden veronmaksajien verotusta.
Samaa sarjaa oli aikanaan pääomaveron poisto. Sen teki hallitus, jossa myös SDP oli mukana. Siitä puolue maksoi kalliin hinnan, kun viime eduskuntavaalit päättyivät romahdusmaiseen tappioon. Omaisuusveron poisto oli yksi tappion syy; vaikka ei ehkä suurin.
Omaisuusvero olisi tullut säilyttää ja poistaa sen asemasta perintävero, kuten Ruotsissa on onnistuneesti tehty. En kannata veronkorotuksia, mutta en myöskään sellaisia verohelpotuksia, joissa palkansaajat ja keskituloiset laitetaan maksamaan yritysten ja suurituloisten verohelpotukset. Tavallisen kansalaisen osalta ovat verot jo nyt liian korkeat. Erityisesti korkea palkkavero tappaa työnteon kannattavuuden. Samanaikaisesti suurituloiset maksavat alempaa pääomaveroa. Suuret tulot eivat useinkaan ole oikeudenmukaista korvausta tehdystä työstä, vaan tulosta optioista, osakkeista, keinottelusta , verosuunnittelusta ja muusta puljauksesta.
Lamasta ei selvitä alentamalla yritysten veroja ja nostamalla palkansaajien veroja. Tyhmää on, että oppositiossakin jotkut näyttävät kannattavan veronkorotuksia. Terveen talouden perusta on se , että tulot ovat suuremmat kuin menot. Oikeudenmukaisen yhteiskunnan edellytys on, että tavallinen rehellinen työnteko kannattaa ja palkat ovat oikeudenmukaisia.
Lamasta ei selvitä verorahoja yrityksille syytämällä. Talous on tervehdytettävä. Huijaus- ja keinottelutalous on laitettava aisoihin. Säästäväisyys on aina kunnon taloudenpidon yksi kulmakivi.
Risto Kuisma